Eksiliranere fra Ringsted tiltalt for at finansiere terror

Med en saudiarabisk efterretningstjeneste har tre mænd ifølge anklager finansieret og fremmet terror i Iran.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For to et halvt år siden kom tre mandlige eksiliranere i PET's kikkert. Nu er de alle blevet tiltalt for at have finansieret og fremmet terror i Iran.

Ifølge anklagemyndigheden er det sket i samarbejde med en efterretningstjeneste fra Saudi-Arabien. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Mændene, der er mellem 39 og 50 år, har siddet varetægtsfængslet i over et år - siden februar 2020.

quote Det er en meget alvorlig sag, hvor personer i Danmark har udøvet ulovlig efterretningsvirksomhed

Lise-Lotte Nilas, statsadvokat i København

- Det er en meget alvorlig sag, hvor personer i Danmark har udøvet ulovlig efterretningsvirksomhed og finansieret og fremmet terror fra Danmark i andre lande, udtaler Lise-Lotte Nilas, statsadvokat i København.

- Det bør selvfølgelig ikke finde sted på dansk jord, og derfor er jeg tilfreds med, at vi nu kan rejse tiltale i sagen, siger hun videre i pressemeddelelsen.

Læs også
Medlemmer af ASMLA sigtes for at finansiere terror
Læs også
Medlemmer af ASMLA sigtes for at finansiere terror

Alle tre mænd menes at være ledende medlemmer af ASMLA, Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz. Bevægelsen kæmper for løsrivelse af et område fra Iran. Gruppen anses af det iranske styre for at være en terrorbevægelse.

Justitsminister har været ind over beslutningen 

Beslutningen om at tiltale de tre mænd har været forbi justitsminister Nick Hækkerups (S) bord. Ministeren har tiltrådt anklagemyndighedens indstilling om at indlede sag mod mændene, lyder det i pressemeddelelsen.

De tre eksiliranere fra gruppen med base i Ringsted risikerer op til 12 års fængsel, hvis de dømmes i sagen.

Derudover har anklagemyndigheden taget forbehold for at nedlægge påstand om udvisning for bestandig for to af de tiltalte og om frakendelse af dansk indfødsret og udvisning for bestandig af den tredje tiltalte.

Det er ikke oplyst, hvor mange penge mændene er tiltalt for at have indsamlet. Hidtil har de dog været sigtet for at have modtaget mindst 20 millioner kroner i løbet af seks år fra en saudisk efterretningstjeneste.

Pengene skulle gå til personer, grupper eller sammenslutninger, der begår terrorhandlinger.

I sigtelserne indgik også, at de fra 2012 til 2018 fra forskellige steder i Danmark skulle have indsamlet oplysninger om iranske militære forhold, og at informationerne blev givet videre til en saudiarabisk efterretningstjeneste.

Nægter sig skyldige

De tre mænd nægter sig skyldige. Men deres forklaringer kendes ikke, da retsmøderne i forbindelse med varetægtsfængslingen af dem har været holdt for lukkede døre.

Læs også
Hvem er den iranske eksilgruppe, der fik Sjælland lukket ned?
Læs også
Hvem er den iranske eksilgruppe, der fik Sjælland lukket ned?

Sagen, der har været efterforsket af Politiets Efterretningstjeneste (PET) samt Midt- og Vestsjællands Politi, trækker tråde til en anden alvorlig sag.

I den blev en norsk-iraner i sommer idømt syv års fængsel for at medvirke til en iransk efterretningstjenestes attentatplan mod en iransk flygtning i Danmark. Flygtningen er den 50-årige tiltalte.

Norsk-iranerens ankesag behandles i disse dage ved Østre Landsret.

Retssagen mod de tre eksiliranere ventes at begynde den 29. april. Det sker ved Retten i Roskilde.

HVEM ER ASMLA?

  • Forkortelsen ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvas.

  • Organisationen kæmper for, at en selvstændig arabisk stat i det sydvestlige Iran rundt om byen Ahwaz løsrives og bliver sin egen stat.

  • Lederen af organisationen er Ahmad Mola Nissi.

  • ASMLA er oprettet i 1999 af Ahmad Mola Nissi og Habib Ahvazi, aktivist fra regionen Khuzestan.

  • Organisationen betragtes af Iran som en terrororganisation.

  • Den dansk-iranske talsmand for ASMLA bor i Ringsted.

  • 22. september angreb bevæbnede gerningsmænd en militærparade i Ahvaz. Paraden blev afholdt af Irans Revolutionsgarde. 25 blev dræbt og 70 såret. Iran hævder, at ASMLA stod bag angrebet.

  • Iran hævdede efter angrebet, at Danmark husede personer, der havde forbindelser til angrebet.

  • Politiets Efterretningstjeneste (PET) iværksatte 28. september den usædvanlige politiaktion, der lammede trafikken i store dele af Danmark.

  • 30. september løfter PET sløret for, at aktionen skyldtes, at en iransk efterretningstjeneste havde planer om et attentat i Danmark.

  • I den forbindelse er en norsk statsborger med iranske rødder 21. oktober blevet anholdt. Han er sigtet for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark".

  • Den anholdte er også sigtet for have taget del i forberedelserne til attentatet.

    Kilder: PET, Ritzau og DR


Nyhedsoverblik