Coronakrisen rammer idrætsforeninger hårdt - spænder ben for sporten

Idrætsklubberne, både elite og de mange mindre klubber i breddeidrætten kæmper med at få tingene til at hænge sammen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Som så meget andet lige nu er idrætten lige nu sat på pause, og det presser på de små lokalforeninger og eliteidrætten. 

Hos TMS Ringsted har de hele sæsonen kæmpet for at rykke op i landets bedste håndboldrække.

quote Vi har sendt spillerne hjem, og vi må ikke have kontakt til dem

Henrik Dudek, formand for TMS Ringsted

Der er bare tre kampe tilbage af sæsonen, men både kampene og oprykningsfesten er nu udskudt.

- Det er jo klart, at når det fylder så meget i ens liv, så er det mærkeligt. Det er noget, man overhovedet ikke kunne forestille sig, siger Henrik Dudek, formand for TMS Ringsted.

Spillerne er sendt hjem og sponsorater sat på standby

TMS Ringsted ligger nummer et i førstedivision - et enkelt point fra direkte oprykning til håndboldligaen. Men på grund af corona er det uvist, hvad der skal ske med resten af kampene - og med oprykningen.

- Vi har sendt spillerne hjem, og vi må ikke have kontakt til dem, men det sidste vi fik sagt til dem, da de gik ud af døren, var at de skulle holde sig i gang og holde sig klar. Nu er der gået tre uger, og jeg har en sikker formodning om, at - nogle selvfølgelig mere end andre, selvtræner og holder sig i gang, så vi kan være klar til de sidste tre kampe, siger formand Henrik Dudek.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Formand for TMS Ringsted, Henrik Dudek, håber stadig på kampen om oprykning skal spilles på hjemmebane.
Formand for TMS Ringsted, Henrik Dudek, håber stadig på kampen om oprykning skal spilles på hjemmebane. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Men også økonomien er uklar. Klubben håber på kompensation for den udbetalte løn til spillere og medarbejdere. I mellemtiden er forhandlingerne med den kommende sæsons sponsorer sat på pause.

- Det er i princippet lige nu højsæson for gentegninger af sponsorater og nytegninger for forhåbentlig at skabe en økonomi til et herre-ligahold. Så vi er lidt presset. Men lige nu tror jeg vi giver virksomhederne ro i april og maj, og så håber vi, at de har tid til at snakke mere i juli og august.

Små idrætsforeninger hårdt prøvet

Men det er ikke kun i den professionelle idræt, coronakrisen krasser. Også de små idrætsforeninger er pressede:

- Forhåbentlig er det ikke alle, der er så økonomisk udfordret, at de er nødt til at lukke. Men det er jo det, man kan frygte, siger Jørn C. Nielsen, ordførende formand, Idrætsrådene i Region Sjælland.

quote Forhåbentlig er det ikke alle, der er så økonomisk udfordret, at de er nødt til at lukke

Jørn C. Nielsen, ordførende formand, Idrætsrådene i Region Sjælland

Foråret er kendt for blandt andet tennis- og fodboldturneringer, ridestævner og gymnastikopvisninger. Alle er de nu aflyst. Og det kan få konsekvenser - blandt andet for de gymnastikforeninger, der har måttet droppe de velbesøgte forårsopvisninger.

- Det er klart, at den omsætning det giver, samtidig med, at de har lotteri og andre sager, der står man pludselig og mangler, og så fordi de har de andre udgifter, siger Jørn C. Nielsen, ordførende formand, Idrætsrådene i Region Sjælland.

Håber stadig på vigtig kamp kan blive afgjort

I disse dage er kulturminister Joy Mogensen og Folketingets partier i gang med at forhandle en løsning på plads - der blandt andet skal hjælpe det lokale foreningsliv.

Og i Ringsted forventer de ved hjælp af regeringens trepartsaftale at kunne komme ud på den anden side med skindet på næsen og undgå et minus i klubkassen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

I Ringsted forventer de, ved hjælp af regeringens trepartsaftale, at kunne komme ud på den anden side med skindet på næsen og undgå et minus i klubkassen.
I Ringsted forventer de, ved hjælp af regeringens trepartsaftale, at kunne komme ud på den anden side med skindet på næsen og undgå et minus i klubkassen. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Formanden drømmer stadig om, at kampen om oprykningen kan blive afgjort her på håndboldbanen.

- Dybest set håber jeg vi kan komme i gang med at spille håndbold og få det sportslige afviklet, ellers skal vi rende og snakke om, hvad der er rigtig og forkert de næste mange år, siger formand for MTS Ringsted Henrik Dudek.

Aftalerne med den kommende sæsons sponsorer skulle egentlig genforhandles netop nu. Men det er udskudt.