Borgere frygter at få landsbyidyllen ødelagt af 5000 kubikmeter gylletank

Svenstrup Gods agter ifølge en gruppe borgere i Valsølille at opføre en 33 meter bred og 10 meter høj gylletank på den - ifølge borgerne - ubetinget værste placering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Valsølille på Midtsjælland, Ringsted Kommune, frygter beboerne for udsigten til en ny, stor gylletank i landsbyens periferi.

For mindre end 100 meter fra byens 17 husstande vil Svenstrup Gods lade en gylletank på 33 meter i diameter og 10 meters højde opføre, og det frustrerer i den grad borgerne, som i dag havde inviteret politikere i Ringsted Kommune med på inspektionsvandring.

- 5000 kubikmeter gylle kan du placere på to millioner kvadratmeter, og så vælger du at placere den mindre end hundred meter fra naboerne. Jeg må indrømme, det første jeg tænkte var – det kan ikke passe, siger Jan Heidebo fra Valsølille.

quote Der har vel været fem placeringer i spil efterhånden – og det her er ubetinget den værste placering

Bente Meehan, Valsølille

Beboerne i Valsølille kan godt forstå, at Svenstrup Gods vil have en gylletank i området. De mener bare, der er andre og bedre placeringer.

- Der har vel været fem placeringer i spil efterhånden – og det her er ubetinget den værste placering, konstaterer Bente Meehan, der også bor i Valsølille.

Bente Meehan (nummer to fra venstre) og Jan Heidebo (nummer tre fra venstre) havde sammen med flere andre borgere i Valsølille i dag inviteret politikere fra Ringsted Kommune på besøg.
Bente Meehan (nummer to fra venstre) og Jan Heidebo (nummer tre fra venstre) havde sammen med flere andre borgere i Valsølille i dag inviteret politikere fra Ringsted Kommune på besøg. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Gylletank i kulturlandskab

Placeringen af gylletanken har før været diskuteret, men Planklagenævnet har afgjort, at Svenstrup Gods godt må lade gylletanken bygge ved godsets eksisterende lade i Valsølille. Det er borgerne stærkt uenige i.

- Der er ikke andre hensyn for at lægge den her, end rent praktiske og økonomiske hensyn, konstaterer Jan Heidebo, som fremhæver, at Valsølille er kategoriseret som kulturarv.

- Der er ikke bygget nyt her i næsten 100 år. Det en gammel landsby med forvaltergård, kirke og de huse, der nu hører til.

Valsølille tæller 17 husstande. Det er på arealet foran laden, der ses forrest i fotoet her, at gylletanken skal bygges.
Valsølille tæller 17 husstande. Det er på arealet foran laden, der ses forrest i fotoet her, at gylletanken skal bygges. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Han påpeger derudover, at netop placeringen ved Valsølille er det eneste sted i området, hvor der bor folk.

- Der er 17 husstande inden for de nærmeste 100 meter, som ligger lige i vindretningen, når vinden blæser som i dag, fra vest.

Politiker: Dårlig idé

Beboerne har dog ikke tænkt sig at opgive forsøget på at få gylletanken placeret et andet sted og mener, der er noget at gøre politisk. Derfor har de inviteret Plan- og Boligudvalget i Ringsted Kommune på besøg.

- Jeg kan godt forstå den udfordring, der er her – og jeg tænker, vi skal se på, om de tre parter, der er i det; kommunen, beboerne og godset kan finde en anden løsning, siger Sine Reffstrup (S), medlem af Plan- og Boligudvalget i Ringsted Kommune.

- Nu er det rigtig meget jord, vi taler om, så jeg tænker, der må være et andet sted, det også kan lade sig gøre.

Sine Reffstrup (S), medlem af Plan- og Boligudvalget, Ringsted Kommune.
Sine Reffstrup (S), medlem af Plan- og Boligudvalget, Ringsted Kommune. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Hun opfordrer nu administrationen i Ringsted Kommune til at se på, om der er andre placeringer i spil.

- For ingen er ude på at genere hinanden. Selvfølgelig skal vi have en gylletank et eller andet sted – men den skal være, hvor den generer færrest.

Claus Bedemann (Nye Borgerlige), medlem af Plan- og Boligudvalget, Ringsted Kommune.
Claus Bedemann (Nye Borgerlige), medlem af Plan- og Boligudvalget, Ringsted Kommune. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Også Nye Borgerliges Claus Bedemann er skeptisk over for den aktuelle placering.

- Man ødelægger jo de menneskers liv totalt med støj, lugt og herligheden. Det er jo sådan et istidslandskab herude der er fredet i hoved og røv, havde jeg nær sagt.

- Det er en rigtig, rigtig dårlig idé. Jeg kan forstå, der er flere grunde i spil, og vi skal også ind at kigge på en ved skoven – den kan jeg bedre se som en fornuftig placering, tilføjer han.

TV2 ØST har rettet henvendelse til Svenstrup Gods, som ikke har ønsket at stille op til interview.