Beder politiet om hjælp: Kritisk truet blomst findes ét sted i Danmark - nu er den stjålet

Ejerne af fredskoven, hvor den uhyre sjældne orkidé flueblomst forleden var blevet fjernet fra, har nu bedt politiet om hjælp til at finde tyven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den findes kun et enkelt sted i Danmark – den kritisk truede orkidé flueblomst – og i et begrænset antal. Men i midten af maj kunne frivillige naturplejere konstatere,at flere af planterne var gravet op og fjernet fra den skovlysning i Allindelille Fredskov nær Ringsted, hvor blomsten findes som det eneste sted her i landet.

Sagen vakte opsigt og ærgrelse hos Den Danske Naturfond, som ejer skoven. Siden 2009 har fonden med hjælp fra frivillige øget bestanden af den truede blomst fra bare 10-20 planter til i dag omkring 600 – men endnu langt fra nok til at sikre bestandens overlevelse i den danske natur.

Derfor beder Den Danske Naturfond nu politiet om hjælp til at opklare tyveriet af de truede blomster.

- Fonden har tidligere oplevet, at der er fjernet flueblomstplanter fra området, og må konstatere, at det er meget vigtigt, at der søges sat en stopper herfor, for at beskytte den meget truede planteart, står der i anmeldelsen, der er indgivet af Maria Reumert Gjerding, bestyrelsesformand for Den Danske Naturfond og præsident Danmarks Naturfredningsforening.

Det er håbet med anmeldelsen, at få opklaret tyveriet af planterne i Allindelille Fredskov og hvis planterne findes få dem tilbageleveret med henblik på genudsætning.

Blomsten dufter som hunner af gravehvepse, hvilket tiltrækker hannerne. Herved afsætter blomsten sit blomsterstøv, såkaldte støvkøller, på hvepsens hoved. Når hvepsen derefter besøger andre Flueblomster, afsættes støvet her, og på denne måde bestøves planten.
Blomsten dufter som hunner af gravehvepse, hvilket tiltrækker hannerne. Herved afsætter blomsten sit blomsterstøv, såkaldte støvkøller, på hvepsens hoved. Når hvepsen derefter besøger andre Flueblomster, afsættes støvet her, og på denne måde bestøves planten. Foto: © Hans Hillewaert / CC BY-SA 4.0. Wikimedia Commons

Usandsynligt at opgravning er en fejl

Af anmeldelsen fremgår det, at fonden har en formodning om, at motivet til at grave planterne op har været med henblik på enten videresalg eller samlinger.

- Fonden har ikke nogen viden om prisen på sådanne, men er oplyst om, at andre ulovligt opgravede orkidéer handles til en pris af kr. 100 – 200, står der i anmeldelsen.

Fonden antager dog, at Flueblomst måske handles til en betydeligt højere pris, fordi de kun findes et sted i Danmark.

- Da opgravningen er foregået inden for hegnet, hvor færdsel ikke er tilladt, samt at der er tydelig information om adgangsregler, mener fonden, at det er usandsynligt at der kan være tale om en uforsætlig handling.

Skilte i Allindelille Fredskov angiver, at det er forbudt at bevæge sig uden for stierne, ligesom det står skrevet at det er forbudt både at opgrave og plukke planter.

Redaktionen har forsøgt at få en kommentar fra Danmarks Naturfredningsforening.