Bakterier i vandet lukker for badning ved populær badesø

Ringsted Kommune har med øjeblikkelig virkning måtte indføre badeforbud i Hvidsø på grund af høje bakterietal.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det regnes normalt som en usædvanlig smuk badesø midt i skoven, og er kendt for sit klare og rene vand.

Nu har Ringsted Kommune dog med øjeblikkelig virkning måttet indføre badeforbud i søen efter en måling har vist særdeles høje niveauer af colibakterier.

Det oplyser Ringsted Kommune til TV2 ØST.

- Det er meget overraskende, også fordi søen normalt har meget lave tal for både bakterier og alger. Der er tale om en pludselig og meget stor stigning i mængden af bakterier i søen, siger Michelle Kappel, hydrogeolog i Ringsted Kommune.

Lad være med at bade

Selvom det midt i hedebølgen over Sjælland er særdeles fristende at snuppe en dukkert i søen, så er det dog ingen god ide.

Kommunen har målt colibakterier i en mængde næsten 100 gange højere end anbefalingen for badevand, og 10 gange højere end grænsen for et badeforbud.

- Det er virkelig høje tal. Derfor har vi med det samme indført badeforbud og sat skilte op om det. Vi vil ikke have, at nogen bliver syge, fortæller Michelle Kappel.

Kommunen har samtidig bedt om flere hasteprøver fra søen, så det kan blive afklaret, om der var tale om en enkelt uheldig prøve, eller om søen er blevet forurenet.

- Vi kan ikke se tegn på forurening i søen, og den store stigning i antallet af bakterier har vi ikke set før. Det kunne tale for et enkelt lille uheld hos en badegæst eller måske en fugl – men det skulle de nye prøver gerne gøre os klogere på, siger Michelle Kappel.

Indikator på afføring

Colibakterier regnes normalt som en indikator for, at der er afføring i vandet.

Det kan stamme fra både mennesker og dyr, men vil normalt hurtigt forsvinde igen, når der ikke tilføres mere.

Bakterierne kan typisk give mennesker diare, men kan også føre til alvorligere tilstande.

Badeforbuddet i Hvidsø opretholdes, indtil bakterieniveauet igen er under kontrol.