Ansigtet fra en af historiens største herskere fundet på sjællandsk mark

To amatørarkæologer har gjort et unikt fund nær Ringsted. Et tegn på, at en af historiens største krigsherrer var kendt på disse kanter.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Få personer har gjort sig så bemærket, at deres navn stadig ringer en klokke mere end 2000 år efter deres død. 

Men en af dem er Alexander den Store, og nu er hans ansigt dukket op på en mark nær Ringsted.

quote Jeg står og hopper på stedet og får viftet Lars over

Finn Ibsen, amatørarkæolog

Frem fra den midtsjællandske muld kom et lille bronzebeslag. Den er lige under tre centimeter i diameter, men den har stor historisk betydning, oplyser Freerk Oldenburger, som er arkæolog ved Museum Vestsjælland.

- Det er helt fantastisk. Heroppe i Skandinavien finder man egentlig normalt ikke noget med Alexander den Store, siger han og tilføjer: 

- Og når man så står med sådan et lille portræt i hænderne, bliver man jo begejstret..

Beslaget fundet ved Ringsted er blot 26-28 millimeter i diameter. Motivet forestiller Alexander den Store med vædderhorn på siderne af hovedet, som han har efter guden Zeus Ammon.
Beslaget fundet ved Ringsted er blot 26-28 millimeter i diameter. Motivet forestiller Alexander den Store med vædderhorn på siderne af hovedet, som han har efter guden Zeus Ammon. Foto: Morten Petersen, Museum Vestsjælland

Det lille beslag kan dateres tilbage til omkring år 200. En tidsalder, der kaldes romersk jernalder, og som Freerk Oldenburger netop har speciale i.

Fundet af amatører

Da det lille bronzeportræt atter så dagens lys, var det potentielt for første gang i 1800 år. Det var dog hverken Freerk Oldenburger eller hans arkæologkollegaer, der gjorde det unikke fund.

Amatørarkæologerne Finn Ibsen og Lars Danielsen var som så ofte før ude med metaldetektoren og snuden i sporet. 

quote Det er antikkens største erobrer overhovedet

Freerk Oldenburger, som er arkæolog ved Museum Vestsjælland

Det er ikke uvant for de to venner at finde ting fra fortiden, mens det andre gange bare ender med en god gåtur. 

Men denne dag hørte Finn Ibsen altså det karakteristiske bip i ørerne, der signalerer, at noget gemmer sig under jordens overflade. Og da han fik gravet det frem, spærrede han øjnene op.

Finn Ibsen (t.v.) og Lars Danielsen (t.h.) har gået med metaldetektor siden 2019. Det var Finn Ibsen, der fik øje på beslaget med Alexander den Store på en mark nær Ringsted.
Finn Ibsen (t.v.) og Lars Danielsen (t.h.) har gået med metaldetektor siden 2019. Det var Finn Ibsen, der fik øje på beslaget med Alexander den Store på en mark nær Ringsted. Foto: Freerk Oldenburger, Museum Vestsjælland

- Jeg står og hopper på stedet og får viftet Lars over. Han kommer løbende, og vi kan godt se, at det er unikt. Det er et ansigt, fortæller Finn Ibsen.

De to detektorførere kunne ikke ved første øjekast genkende ansigtet med det bølgede hår på toppen og snoede vædderhorn på kinderne.

- Det er faktisk først, da vi indleverer fundet og efterfølgende bliver ringet op af Freerk (Oldenburger, red.), at historien udfolder sig. Det med at blive taget 2000 år tilbage i tiden giver jo et kæmpe rush, siger han.

Døde som 32-årig

Mens Finn Ibsen og Lars Danielsen ikke kunne sætte navn på ansigtet med det samme, så var Freerk Oldenburger ikke i tvivl, da han så det lille beslag.

- Nej, det var jeg faktisk ikke. Fordi portrættet er magen til et, vi kender fra Illerup Ådal-fundet, siger arkæologen.

Læs også
Lillebitte fund fra Falster er super sjældent - kan vise vej til fortidig konges hjem
Læs også
Lillebitte fund fra Falster er super sjældent - kan vise vej til fortidig konges hjem

I 1950 fandt man ved mosedraget i Illerup Ådal nær Skanderborg, hvad der ved første øjekast lignede en masse rustent skrammel. 

Det viste sig dog at være næsten 16.000 genstande som sværd, buer, pile, lanser og skjolde, der var blevet ofret til guderne efter et stort slag i området omkring år 200. Og et af skjoldene havde en pynteskive i forgyldt sølv med ansigtet af Alexander den Store.

- Det er antikkens største erobrer overhovedet. I Danmark har man meget fokus på vikingerne, men uden for Danmark er Alexander den Store en stor historisk person, forklarer Freerk Oldenburger.

Beslaget, i forgyldt sølv, som er vist på billedet her blev fundet i Illerup Ådal nær Skanderborg og har siddet på et skjold, som blev ofret omkring år 200. Beslaget er udstillet på Moesgaard Museum.
Beslaget, i forgyldt sølv, som er vist på billedet her blev fundet i Illerup Ådal nær Skanderborg og har siddet på et skjold, som blev ofret omkring år 200. Beslaget er udstillet på Moesgaard Museum. Foto: Preben Dehlholm, Moesgaard Museum

Alexander den Store overtog i år 336 før vor tidsregning tronen som konge af det gamle Makedonien. Et område, der i dag dækker det nordlige Grækenland. 

Han var blot 20 år gammel, men formåede de næste 13 år at erobre store landområder mod syd og øst. Han blev både leder af Grækenland, Farao af Egypten og konge af Persien, inden han døde som 32-årig.

I populærkulturen i dag er han blandt andet portrætteret af skuespiller Colin Farrell i filmen Alexander og er også aktuel i Netflix-serien Alexander: The Making of a God. 

Læs også
Megaprojekt udløser tusindvis af arkæologiske fund
Læs også
Megaprojekt udløser tusindvis af arkæologiske fund

Men allerede i de første århundreder efter sin død blev han idoliseret. 

Blandt andet af romerske kejsere som Caracalla, der så sig selv som Alexander den Stores reinkarnation og regerede netop omkring år 200, hvor slaget ved Illerup Ådal fandt sted og hvorfra beslaget fra Ringsted også stammer.

- Han (Alexander den Store, red.) blev en legende, hvormed man kunne retfærdiggøre magt. Mange efterfølgende herskere ville gerne bruge hans ansigt, for at vise en forbindelse til Alexanders storhed, fortæller Freerk Oldenburger.

Alexander den Stores erobringer strakte sig langt mod syd og øst i forhold til udgangspunktet i det gamle Makedonien, som i dag er det nordlige Grækenland. Den lille prik viser, hvor Ringsted ligger. Grafik: Lonni Haugaard.

Vidner om tidlig globalisering

Kejser Caracallas besættelse af Alexander den Store er et god bud på, hvorfor hans ansigt figurerer på genstande 500 år efter hans død. 

Men hvorfor det nu dukker op på en mark ved Ringsted, er lidt af et mysterium.

- Der har været handelsruter, der har sandsynligvis også været folk i romersk militærtjeneste, det kan også være germanerne selv, der har handlet med disse ting. Så der kan være mange måder, det er endt her på, fortæller Freerk Oldenburger.

Caracalla var kejser i romeriget fra år 198 til 217. Han anså sig selv som Alexander den Stores reinkarnation. På denne medaljon fra Egypten kan man, i midten på Caracallas skjold, ane et portræt i profil af Alexander den Store. Øverst på skjoldet er Alexander gengivet til hest. Medaljonen befinder sig i møntsamlingen fra Staatlichen Museen i Berlin.
Caracalla var kejser i romeriget fra år 198 til 217. Han anså sig selv som Alexander den Stores reinkarnation. På denne medaljon fra Egypten kan man, i midten på Caracallas skjold, ane et portræt i profil af Alexander den Store. Øverst på skjoldet er Alexander gengivet til hest. Medaljonen befinder sig i møntsamlingen fra Staatlichen Museen i Berlin. Foto: Lutz-Jürgen Lübke, Münzkabinett der Staatlichen Museen Berlin

Det er heller ikke sikkert, at folk på Ringsted-egnen dengang har været klar over, hvem ansigtet forestillede.

- Muligheden er, at de har set en af deres egne guder i det. Der fandtes også germanske skjoldbeslag med andre ansigter, som vi ikke med fuldstændig sikkerhed ved, hvad betyder, men som nok forestiller lokale krigere.

- Men jeg tror faktisk, de har vidst det. Alexanders myte har været så stor i Europa, Asien og Nordafrika, fortæller Freerk Oldenburger.

Freerk Oldenburger er arkæolog ved Museum Vestsjælland.
Freerk Oldenburger er arkæolog ved Museum Vestsjælland. Foto: Cecilie Tarp - TV2 ØST

Selvom det måske kan være svært at se, hvad det gør fra eller til, at man finder et beslag på under tre centimeter med et ansigt på, så er Freerk Oldenburger ikke i tvivl om, at fundet fortæller noget særligt om vores historie.

- Det viser, at der har været rigtig meget interaktion i forhold til resten af verden allerede dengang. Vi har sågar forbindelse til sådan nogle virkelig store, historiske personligheder helt heroppe, siger han.

Læs også
Arkæologisk fund blandt årets mest markante
Læs også
Arkæologisk fund blandt årets mest markante

Finn Ibsen er glad for, at han og hans detektormakker Lars Danielsen har kunnet bidrage til historiefortællingen.

- Det er vigtigt for os, at det er vores alles historie, vi finder, og derfor skal det også komme alle til gode, siger han og roser samtidigt det samarbejde, der er mellem museer og amatører, som finder historiske genstande.

På Lørdag den 13. april vises beslaget med Alexander den Store frem på Ringsted Museum. Her vil Freerk Oldenburger også holde oplæg om beslaget.


Nyhedsoverblik