Anklage: Hjemmeværnsfolk solgte våben til samlere

50 våben fra Anden Verdenskrig er angiveligt blevet solgt til våbensamlere af ledelsen af et hjemmeværnskompagni i Ringsted. Sagen undersøges af politiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I al hemmelighed er to af værnets betroede medlemmer blevet tiltalt for at have stjålet og muligvis videresolgt en omfattende våbensamling, som familien til en sjællandsk modstandsmand har afleveret til Hjemmeværnet, skriver Ekstra Bladet tirsdag.

Da modstandsmanden Arne Lindegaard Olsen døde i 2008, var familiens plan med de mere end 50 våben, at de skulle afleveres til politiet. Men da den lokale hjemmeværnschef selv opfordrede til at bruge de mange våben som et minde efter deres far, blev det hele afleveret til Hjemmeværnet.

Våbensamling forsvandt

Familien kørte derfor den store mængde våben til en adresse i Ringsted anvist af kompagnichefen, hvor blandt andet to kasser med håndgranater blev overdraget til en hjemmeværnsmand. Det blev det sidste, som de efterladte har set til samlingen, der med stor sandsynlighed er solgt videre til våbensamlere eller -handlere:

- Vi rykkede telefonisk den lokale chef og senere også andre hjemmeværnschefer mange gange for et svar på, hvad der var sket.

- Men først da vi sidste efterår sendte en skriftligt klage til Hjemmeværnet, blev sagen undersøgt igen og politianmeldt i januar i år, forklarer Søren Lindegaard Olsen til Ekstra Bladet.

Hjemmeværnets ledelse tavse

Sagen om de stjålne våben følges tæt af den øverste ledelse i Hjemmeværnet. Men de ansvarlige afviser at stille op til et interview, så længe sagen ikke er afgjort ved retten.

Hjemmeværnets kommunikationschef beklager dog i en skriftlig kommentar sagens udvikling:

- 'Hjemmeværnet finder denne sag yderst beklagelig. Dels i forhold til de efterladte, dels fordi der tilsyneladende har fundet et groft misbrug af tillid sted,' skriver chefkonsulent Carsten Engedal til Ekstra Bladet. Men han understreger, at den centrale ledelse i Hjemmeværnet har handlet, da de opdagede, at våbnene manglede:

'Hjemmeværnet anmeldte selv sagen til politiet, efter det kom til distriktschefens kendskab i slutningen af 2012. Det gjorde vi fordi, der ikke til fulde kunne redegøres for sagsforløbet for de våben, som de pårørende til den afdøde modstandsmand havde afleveret til nogle medlemmer af Hjemmeværnet.'

Carsten Engedal oplyser videre, at først når sagen er endeligt afsluttet ved domstolene, vil Hjemmeværnet vurdere, om de to tiltalte i sagen fortsat kan være medlemmer af Hjemmeværnet.


Nyhedsoverblik