Vognmænd kæmper for miljøet

Vognmænd går til kamp mod forureningen, og det er til glæde for både miljø og pengepung.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mogens Borum har netop investeret godt 700.000 kroner i ny miljørigtig teknologi til sine lastbiler.

De kører alle for hans firma, Vipperød Vognmandsforretning, og grunden til investeringen er simpel:

- Vi skal overholde de nye miljøkrav. Og fra 1. september må vi ikke køre i København mere, uden vi opfylder betingelserne, siger Mogens Borum.

Hovedstaden opstiller nemlig til efteråret skrappe betingelser for, hvor meget lastbiler må forurene i byen.

Eftersom firmaet bruger godt 80 procent af sin kapacitet på opgaver i Storkøbenhavn, så har investeringen været nødvendig.

Betingelserne for, at en vognmand fra efteråret må køre i København, er som minimum partikelfilter på udstødningen. Udstødningsgassen har nemlig meget store konsekvenser i byen, hvor der ifølge de officielle tal dør cirka 700 mennesker af forureningen hvert år.

Men i vognmandens egen hjemby er der ikke gjort noget for at mindske lastbilernes forurening.

- Det har vi ikke gjort, for vi er ikke kommet i gang med en samlet miljøpolitik for Holbæk Kommune endnu. Det regner vi med, at vi skal i gang med i løbet af et år, siger Venstres Søren Christensen, som er teknik- og miljøudvalgsformand i Holbæk Kommune.

Ud over den miljømæssige gevinst, så ser vognmand Mogens Borum også en økonomisk fordel i at have investereret i den nye teknologi så tidligt.

- Der er jo nogle af vores kollegaer, der ikke er klar til det her, og som det vil komme bag på. Så det er helt sikkert, at det er med at være fremme nu, siger Mogens Borum.