Vil stævne staten i Scandinavian Star-sag

Mike Axdal, der selv overlevede Scandinavian Star-katastrofen, er på vej til at trække både justitsministeren og statsministeren i retten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den pårørende til ofre i Scandinavian Star-branden, Mike Axdal, er nu klar til at trække den danske stat i retten. Han mener ikke, at myndighedernes forklaring på, hvad der skete, er den rigtige.  

Den går på, at en pyroman ombord på skibet stod bag. Men den forklaring hænger ikke sammen, mener Mike Axdal, der også har fået opbakning fra en svensk brandtekniker, der set på forklaringerne i sagen. 

Mike Axdal anklager den danske stat for at fastholde, at Scandinavian Star var ejet af et dansk K/S-selskab og ikke det amerikanske rederi SeaEscape.  Det til trods for solid dokumentation og afgørelser fra norske domstole. 

Ved at fastholde det forkerte ejerforhold forhindrer den danske stat, at den katastrofale mordbrand på færgen bliver ordentligt opklaret, samtidig med at staten blokerer for, at de efterladte og overlevende kan søge om erstatninger efter amerikansk ret. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Mike Axdal.

- I august sidste år blev det med syvtommersøm slået fast, at den person, som det danske politi har fastholdt som brandstifteren, er uskyldig. Det fremgår af en rapport fra det uvildige svenske brandingeniørfirma Pantektor. Den mistænkte, var simpelthen kvalt af røg, længe før de sidste brande på færgen blev påsat. 

- Den danske stat har haft travlt med at lukke sagen, på et helt forkert grundlag. Nu ser jeg ikke anden udvej, end at stævne den danske stat, repræsenteret ved justitsminister Lene Espersen og statsminister Anders Fogh Rasmussen, slutter Mike Axdal.

159 mennesker omkom i branden på Scandinavian Star den 7. april 1990, da den vej på fra Oslo til Frederikshavn.

SeaEscape købte Scandinavian Star den 30. marts 1990, kun en uges tid før branden, for 10 mio. USD. SeaEscape indkasserede senere hele forsikringserstatningen på 24 mio. USD.