Verdensrekord på Stevns

Flere tusinde rovfuglefugle satte i lørdags verdensrekord på Stevns

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Over Stevns Klint var der i lørdags masseopløb af svenske spurvehøge. På få timer kom næsten 4200 fugle over Østersøen fra Falsterbo: Aldrig før er der set så mange trækkende spurvehøge på én lokalitet i løbet af en enkelt dag. 

De mange fugle blev skrevet i mandtal af et halvt hundrede feltornitologer over en 10-12 km lang strækning af Stevns Klint. Det varede kun få timer at få noteret de knap 4200 små hurtige høge, mens de trak ind fra havet efter at have forladt Falsterbo på Sveriges spydspids, oplyser Dansk Ornitologisk Forening. 

Tim Andersen var en af observatørerne på Stevns, som talte de hundreder og atter hundreder af svenske høge. 

 - Vi så flokke af spurvehøge på 40-50 stykker, der skruede sig op over Stevns Klint, da de havde nået land og de varme opadstigende luftstrømme. Det er meget usædvanligt med så talstærke flokke af spurvehøge i skruer. For en spurvehøg er trækket på cirka 25 kilometer over åbent hav en kraftanstrengelse, og det sker, at enkelte udmattede rovfugle falder i vandet og drukner efter kraftanstrengelsen, siger Tim Andersen. 

Tidligere i år er der noteret dage med 3000 trækkende spurvehøge, og i løbet af en gennemsnitlig sæson bliver der talt op mod 25.000, som i august og september forlader det svenske fastland for at begive sig mod Sydvesteuropa. Enkelte rekordår har dog budt på omkring 30.000 spurvehøge over Falsterbo.

Bestanden af spurvehøg er vokset de seneste årtier, måske fordi fuglen har tilpasset sig, så den nu også yngler i byer tæt på mennesker. De fleste danske spurvehøge er standfugle, mens stort set alle de nordskandinaviske artsfæller trækker mod sydvest. Mange af dem holder vinter i Spanien. 

/ritzau/