Væsentligt dyrere at tage bilen

Priserne på brændstof fortsætter himmelflugten. Går man blot halvandet år tilbage, var prisen på diesel faktisk 3,5 kr billigere end i dag. Og benzinen var knap 2,5 kr. billigere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torsdag steg dieselprisen 25 øre, og de højere priser betyder f.eks., at en familie med en diesel mellemklassebil, der kører 25000 km om året, betaler ca. 6500 kr. mere om året i brændstof nu end for blot halvandet år siden. Benzinen er ikke steget så meget, her koster det 5200 kr. mere om året med de nuværende priser.

Der er altså incitament for at se sig om efter alternativer til benzinslugeren. Og det er der allerede flere der gør

- Vi oplever især i perioder, hvor der sker hurtige stigninger i benzin- og dieselprisen, så er der en del der tænker sig om og siger, lad os lige kigge på, hvad det egentlig koster, hvis vi tager toget, forklarer Bjørn Wahlsten, der er salgsdirektør i DSB.

Her har de oplevet 5 procent flere passagerer i årets første måneder, en udvikling de især tilskriver de dyrere dråber.

En af dem der i øjeblikket skuler til benzinstanderen er Martin Hansen fra Slagelse. Han arbejder i København og kører årligt 50.000 kilometer. Med den stigende pris på diesel betaler han årligt omkring 11.000 kr mere for brændstoffet end for blot halvandet år siden.

- Det er en pæn slat penge. Det er jo en charterferie med alt betalt, konstaterer han.

Pendleren fra Slagelse har besluttet sig for, at han fremover vil tage toget på arbejde så mange af ugens dage, som han kan. Han frygter dog, at DSB med traditionen for skæve skinner og forsinkelser i sommermåneden ikke kan køre regelmæssigt.

- Det eneste sted vi har en lille risiko, men det bør ikke påvirke væsentligt, er på sydbanen. Mellem Ringsted og Næstved er skinnerne meget slidte, og de står først foran reparation næste år, forklarer Bjørn Wahlsten fra DSB.