Utilfredse bankaktionærer hyrer topadvokat

BankTrelleborg-aktionærerne har hyret topadvokat Eigil Lego Andersen til at se på Sydbanks køb og kursfastsættelsen af bankens aktier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan føre til danmarkshistoriens første sag, hvor flere i fællesskab står bag et søgsmål. Det skriver Sjællandske.

Det er mildt sagt ikke noget ubeskrevet blad i juraen, de utilfredse bankTrelleborg-aktionærer har hyret til - i første omgang - »at indlede retslige skridt mod flere parter på både sælger- og køberside«, som det hedder i en udsendt pressemeddelelse.

Advokaten hedder Eigil Lego Andersen, arbejder for advokatfirmaet Nielsen Nørager i København og har betydelig erfaring med såvel retssager som forhandlinger. Han har gennem årene ført adskillige sager ved Højesteret, landsretterne og Sø - og Handelsretten og førte endvidere for klagerne sagen om eksklusivaftaler ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

Han er beneficeret advokat ved Højesteret og medlem af Højesteretsskrankens bestyrelse.

Oveni har Eigil Lego Andersen skrevet flere juridiske bøger om blandt andet virksomhedshandler, og hans seneste - »Gruppesøgsmål« - udgivet sidste år - er næppe helt uinteressant i den aktuelle forbindelse.

- Det er simpelt hen BOGEN om gruppesøgsmål, siger Jan Marcher, initiativtager til den nystiftede »Foreningen af Minoritetsaktionærer i bankTrelleborg«, til Sjællandske.

-   Der findes jo ikke nogen større kapasitet på området gruppesøgsmål, og med hans evner til at procedere sager både ved menneskeretsdomstolen og mange andre steder, så kan man ikke få nogen bedere advokat. Hvorfor skulle man ikke tage den bedste, når man kan få ham,  siger Jan Marcher.

Indtil for godt en måned siden var det at sagsøge en person eller en virksomhed kollektivt ikke muligt i Danmark. Men på det punkt er loven blevet ændret, og siden 1. januar i år er begrebet gruppesøgsmål en del af dansk jura. Og det er det, de utilfredse bankaktionærer går med tanker om.

Lego Andersen mener, at det er »særdeles tvivlsomt, om betingelserne for tvangsindløsning overhovedet har været opfyldt«.

- Der er her på flere punkter tale om en principiel sag, og jeg mener, vi har et robust udgangspunkt for at indlede retslige skridt mod de involverede parter. Vi fik i Danmark ved årsskiftet muligheden for at indlede de såkaldte gruppesøgsmål, hvor en gruppe af personer samlet kan tilmelde sig en fælles sag, og sagen om bankTrelleborg synes meget egnet til et gruppesøgsmål, vurderer bankaktionærernes topadvokat.