Unge kvinder glemmer screening for livmoderhalskræft - over halvdelen bliver væk

I Region Sjælland tager kun godt 47 procent af kvinder i alderen fra 23 til 29 år imod tilbuddet om screening for livmoderhalskræft. Nu vil Kræftens Bekæmpelse med en ny indsats huske dem på det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Som ung tænker man ikke på, at kræft er en sygdom, der kan ramme. Det er en af de forklaringer Kræftens Bekæmpelse møder, når de undersøger, hvorfor at under halvdelen af kvinderne mellem 23 og 29 år ikke tager imod tilbuddet om screening for livmoderhalskræft.

Det fortæller Janne Bigaard, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

- Som ung sker der rigtig meget omkring én, man er lige flyttet hjemmefra, og når man modtager invitationen i e-Boks, får man ikke læst den information, der følger med, fordi man har travlt med så mange andre ting, siger Janne Bigaard.

Kræftens Bekæmpelse går nu ud med en ny indsats, der skal minde særligt kvinder i alderen 23-29 år om at tage imod tilbuddet om at blive undersøgt for celleforandringer, fortæller Janne Bigaard, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse.
Kræftens Bekæmpelse går nu ud med en ny indsats, der skal minde særligt kvinder i alderen 23-29 år om at tage imod tilbuddet om at blive undersøgt for celleforandringer, fortæller Janne Bigaard, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse. Foto: Kræftens Bekæmpelse

På landsplan var andelen af kvinder i alderen 23-29 år, der i 2019 tog imod invitationen indenfor et år, på 52,1 procent, i Region Sjælland var det kun 47,1 procent. Tallene er den seneste årsopgørelse fra 2020 fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).

- De unge tænker ikke over det, de kobler simpelthen ikke sig selv sammen med faren for at få kræft, man tænker simpelthen ikke over at passe på sig selv, siger Janne Bigaard.

Rammer en kvinde hver dag

Men livmoderhalskræft rammer en ung kvinde i Danmark hver dag. De fleste er i 30´erne, men allerede 10-15 år tidligere starter sygdommen med forstadier, som man kan behandle med en såkaldt kegleoperation i livmoderhalsen.

- Det er en kræftform, man får som ung, og det gælder om at opdage det tidligt, allerede mens kvinden er i 20´erne, for hvis kræften udvikler sig, kan det måske betyde, at man ikke kan få de børn, som man ønsker sig, fortæller Janne Bigaard.

Screening kan forebygge livmoderhalskræft

  • Kvinder får tilbud om screening for livmoderhalskræft når de er mellem 23-64 år
  • Screeningen sker hos egen læge, hvor man får taget en celleprøve fra livmoderhalsen
  • Man får tilbuddet hvert 3. år, indtil man bliver 50, derefter hvert 5. år
  • 1 kvinde om dagen bliver ramt af livmoderhalskræft, flest er mellem 30 og 40 år
  • Hver anden kvinde, der får livmoderhalskræft, er ikke blevet screenet regelmæssigt.
  • 100 kvinder om året dør af livmoderhalskræft

Tallene fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram viser desværre også, at udviklingen går i den forkerte retning, da færre og færre kvinder tager imod tilbuddet. I 2018 var det på landsplan 54 procent af kvinderne, der sagde ja tak til invitationen og i 2019 faldt det altså til 52,1 procent.

Ny kampagne på vej

Derfor går Kræftens Bekæmpelse nu ud med en ny indsats, der skal minde særligt kvinder i alderen 23-29 år om at tage imod tilbuddet om at blive undersøgt for celleforandringer. Kampagnen kalder de: ”Er der noget, du har glemt?”

- Med kampagnen håber vi, at de unge kvinder selv bliver mindet om at bestille en tid hos lægen og bruge lidt tid på screening, eller at deres mødre minder dem om det, siger Janne Bigaard, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse.


Nyhedsoverblik