Unge forskerspirer vil stoppe global opvarmning

To piger fra 8. klasse er blandt de talenter i konkurrencen Unge Forskere 2017, der er gået videre fra den sjælladske semifinale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alternativt toiletpapir, der ikke er lavet af træ. En sensor, der regulerer bilens hastighed. Og en holdningskorrigerende trøje, så man ikke falder sammen, når man sidder ned.

Kreativiteten var stor blandt de 40 projekter, der i Sorø dystede i den sjællandske semifinale i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence Unge Forskere 2017.

20 juniorprojekter fra grundskolen og 20 seniorprojekter fra gymnasierne havde kvalificeret sig, og de ti bedste i juniorkategorien sikrede sig en billet til den store, nationale finale.

Blandt dem var de to 8. klasse-elever Mie Lundberg Larsen og Sarah Prehn Nielsen.

- Vores projekt går ud på at bruge solens varme fra asfalten og overføre det til energi. Problemet er, at vi i dag brænder for meget olie og kul af, hvilket skaber global opvarmning. Derfor har vi fundet på denne idé med en ny form for grøn energi, fortæller de to forskerspirer fra Tune Skole.

Deltagerne i konkurrencen kom med hvert sit naturfagsprojekt, hvor de har forsket, undersøgt eller opfundet nyt. Og niveauet i årets semifinale var ifølge dommerjuryen højere end nogensinde. 

De dygtige vindere fra Region Sjælland skal nu deltage i den nationale finale i Forum i København den 23.- 25. april. Her dyster de om pengepræmier på i alt 300.000 kroner.

 

De ti finaleprojekter i juniorklassen: