Undersøgelse offentliggjort: Fem benamputationer i Region Sjælland kunne muligvis have været undgået

Region Sjælland har fundet fem patienter, hvor der er tvivl, om hvorvidt de kunne have undgået benamputation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter amputationssagen i Region Midtjylland har Region Sjælland også besluttet at undersøge, om der er sket fejl i deres region.

Og efter en journalgennemgang af 150 patientforløb fra 2019 til 2022 har regionen fundet fem patienter, hvor der er er tvivl om, deres amputationer var nødvendige.

Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse. 

quote Vi tager nu direkte kontakt til patienterne for at erstatningsvejlede og hjælpe dem med at søge erstatning, hvis de ønsker det

Jesper Gyllenborg, koncerndirektør, Region Sjælland

- Vi har nu ud fra sygehusjournalerne identificeret patienter, hvor der er tvivl om, hvorvidt deres amputationer kunne have været undgået eller udskudt, hvis de var blevet set i karkirurgien. Og vi tager nu direkte kontakt til patienterne for at erstatningsvejlede og hjælpe dem med at søge erstatning, hvis de ønsker det, siger koncerndirektør Jesper Gyllenborg i pressemeddelelsen. 

Patienterne vil modtage et brev om deres muligheder for at klage eller søge erstatning. To af de identificerede patienter er afgået ved døden, og her vil regionen tage kontakt til deres pårørende. 

Patienterstatningen skal afgøre det

Fire af de fem patienter er behandlet på Nykøbing Falster Sygehus, mens den sidste patient har haft forløbet på Holbæk Sygehus.

Læs også
Erstatning lover godt for benamputerede
Læs også
Erstatning lover godt for benamputerede

Hvorvidt patienterne er berettigede til erstatning eller ej er kun Patienterstatningen, der kan tage stilling til. 

Region Sjælland oplyser, at de vil stå klar med uvildige patientvejledere, hvis de berørte ønsker hjælp fra regionen. 

- Patienterne kan tage udgangspunkt i speciallægernes vurdering, hvis de ønsker at anmelde deres sag til Patienterstatningen. Det er vigtigt at understrege, at alle patienter, uanset om deres forløb er vurderet af speciallæger, kan anmelde en sag til Patienterstatningen, hvis man mener, at der er sket fejl i behandlingen, siger Jesper Gyllenborg.

Sagerne er gennemgået af en speciallæge i karkirurgi og en speciallæge i ortopædkirurgi, og gennemgangen er en del af Region Sjællands handleplanen for det karkirurgiske område. 

Fokus på Nykøbing Falster Sygehus

Allerede nu er det besluttet, at regionen skal have fokus på sundhedsklyngen Nykøbing Falster, der omfatter Nykøbing F. Sygehus, Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Vordingborg Kommune.

Læs også
Lægerne ville amputere benet - men så sagde Mogens fra
Læs også
Lægerne ville amputere benet - men så sagde Mogens fra

- Rapporten fra Regionernes Kliniske Kvalitetsprogram viste, at der er sket forholdsmæssigt flere benamputationer i klyngen Nykøbing Falster. Journalgennemgangen bekræfter, at vi har behov for et særligt fokus på den sundhedsklynge, siger Jesper Gyllenborg.

Derudover har de besluttet, at indstilling til amputation som udgangspunkt skal drøftes tværspecialiseret mellem sygehusene, inden endelig stillingtagen til, om amputation er rette behandling.


Nyhedsoverblik