Tørklædedebut i Nykøbing-retssal

Den første muslimske nævning med tørklæde har allerede virket i en retssal i Nykøbing F. Det er i tråd med regeringens ønsker, fastslår justitsminister Lene Espersen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mens diskussionen om tørklæder ved domstolene raser, har de første lægdommere med tørklæde allerede været i funktion. Ved Østre Landsret i Nykøbing Falster bar en muslimsk nævning således i sidste uge tørklæde, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Landsretterne fik i foråret nye lister at vælge nævninge og domsmænd ud fra, og kommunerne har bevidst forsøgt at få flere indvandrere, kvinder og unge med på listerne.

Justitsminister Lene Espersen (K) siger, at regeringens linje er klar: Juridiske dommere må ikke bære religiøse og politiske symboler, men det må nævninge og domsmænd gerne.

- At der er lægdommere med anden etnisk baggrund viser, at integrationen i Danmark virker, og at de accepterer det danske retssystem og den måde, domstolene fungerer på, og det er godt, siger hun.

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, kalder tørklæderne en "provokation". Hun vil bruge efterårets forhandlinger om regeringens tørklædeforbud for juridiske dommere til også at få domsmænd og nævninge omfattet.