Tandpinen må vente

Dybt kritisabelt. Sådan siger en professor i offentlig forvaltning om det faktum, at Region Sjælland - efter seks år - stadigvæk ikke har en akut tandlæge-vagt, som loven kræver.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag er det over to måneder siden, at Brian Dyring fra Præstø fik tandpine, men han har ikke glemt, hvor smertefuldt det kan være at få betændelse i munden efter lukketid.

- Jeg havde ondt i højre side af hovedet hele tiden. Det var som om, nogen stak nåle ind i mit hoved, fortæller den 35-årige Brian Dyring. 

For at få hjælp af en tandlæge måtte Brian Dyring vække sin datter på ni måneder og tage hende og kæresten med til København. I Region Sjælland er der nemlig ingen akut tandlægevagt, selvom loven kræver det. Det får nu en professor i offentlig forvaltning til at kritisere regionen.

- Det er da at lade borgerne i stikken. Det er det da. Det må man selvfølgelig kritiserer, siger Tim Knudsen, der er professor ved Københavns Universitet.

I juli fortalte vi første gang her på TV2 ØST, at Region Sjælland bryder loven. I bekendtgørelsen om tandpleje står der nemlig, at amterne og nu regionerne er forpligtede til at sikre, at borgerne kan få hjælp hos en akut tandlæge-vagt, hvis de f.eks. knækker en tand uden for åbningstid. En bekendtgørelse, ministeren underskrev i 2001. Her seks år efter har Region Sjælland stadigvæk ingen tandpine-vagt. I juli forklarede sundhedschefen hvorfor.

- Vi har videreført de gamle ordninger fra amterne, der er, at der ikke er nogen akut tandlæge-vagt, fortalte Birte Sonnenborg i juli. Hun er chef for den primære sundhed i Region Sjælland. 

Men den køber professoren fra Københavns Universitet ikke. 

- Det er jo en helt håbløs forklaring. Der er jo ikke andet at sige end, at de ikke har fået det gjort, og at det er en forsømmelse. Det kan da ikke nytte noget at komme med sådan en bortforklaring. Det er jo noget vrøvl at komme med, siger Tim Knudsen 

Dengang TV2 ØST fortalte historien om den ikke-eksisterende tandpine-vagt, lovede Region Sjælland at etablere en ordning hurtigst muligt, men det eneste, der er sket siden, er, at forretningsudvalget har sagt ja til, at der nedsættes et udvalg. Ulvagets medlemmer skal så blive enige om, hvordan sådan en vagt-ordning skal fungere.

- Det er ikke imponerende, mener professoren.

I 12 år har Kristian Ebbensgaard været amtsborgmester i Roskilde Amt, og siden 2007 har han siddet som regionsrådsformand i Region Sjælland. Venstremanden har altså i de seks år loven har eksisteret haft ansvaret for, at den også blev respekteret. Han ved godt, at den er gal.

- Det beklager jeg sådan set. Jeg kan kun tage den herfra og sige, at det skal vi rette op på, undskylder formanden i Region Sjælland.

Men Kristian Ebbensgaard vil ikke give borgerne en dato for, hvornår den lovpligtige tandpine-vagt starter op.

I Præstø har Brian Dyring svært ved at skjule sin skuffelse.

- Der er jo, som det plejer, men det gør det selvfølgelig ikke rigtigt. Vi er jo bare små borgere, og vi betyder åbenbart ikke særligt meget for politikerne, slutter Brian Dyring

Region Sjælland håber, at udvalget, der skal sørge for at den akutte tandlægevagt bliver til noget, holder sit første møde i oktober.


Nyhedsoverblik