Sygeplejerske vil ikke fastansættes: - Jeg skal jo også have et liv ved siden af

S vil gøre op med brugen af vikarer i sundhedsvæsenet, men det er svært, når der mangler personale, mener regionsrådsformand og Dansk Sygeplejeråd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Charlotte Jørgensen tager imod i sit hyggelige hus på landet tæt ved Præstø. Hun er intensivsygeplejerske, og hun har valgt, at hendes arbejdsliv består af vikarvagter på to sygehuse i Region Sjælland, nemlig intensivafdelingerne i Roskilde og i Slagelse. 

-Jeg tager kun nattevagter, for det er dét, jeg trives med. Jeg er B-menneske, samtidig så har jeg større frihed, for jeg kan selv vælge, hvilke vagter jeg vil tage, fortæller hun.

Hun har tidligere været fastansat på Odense Universitetshospital, men hun brød sig ikke om arbejdsforholdene på afdelingen.

- Jeg valgte at blive vikar, fordi jeg ikke trivedes i det etablerede system. Der sidder nogle ledere, som ikke altid er på den side som os, der arbejder på gulvet. Vi havde en afdelingsleder, der ikke hilste. Det var svært at få efteruddannelse og ferie. Det løb jeg sur i og brændte ud, fortæller hun. 

Charlotte Jørgensen tror ikke, det er muligt at sætte en stopper for brugen af vikarer i sundhedsvæsenet.
Charlotte Jørgensen tror ikke, det er muligt at sætte en stopper for brugen af vikarer i sundhedsvæsenet. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Charlotte Jørgensen er ikke den eneste, der har valgt at arbejde som vikar fremfor at være fastansat. Vikarudgifterne til sundhedspersonale på sygehusene i Region Sjælland er steget voldsomt de seneste år.

I 2018 brugte Region Sjælland godt 217 millioner kroner på vikarer. I 2021 var det tal steget med hele 63 procent til 355 millioner kroner. Forklaringen er personalemangel, men også corona og derefter et stort fokus på at få afviklet de operationer, der blev udskudt.

Ulla Birch Johansen er næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland.
Ulla Birch Johansen er næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland. Foto: Frederik Hagedorn - TV ØST

- Vi har stået i en situation, hvor vi blandt andet har haft pukler efter corona og haft et ekstraordinært stort behov, og derfor har vi også set en markant stigning. Men den udvikling skal vi have vendt, siger Heino Knudsen (S), der er regionsrådsformand i Region Sjælland. 

Den massive brug af vikarer, ikke blot i Region Sjælland, men også i de øvrige regioner og i kommunerne har fået regeringen til at bebude, at de vil have et opgør med vikarerne. I reformudspillet "Danmark kan mere III", der blev offentliggjort den 26. september, lægger regeringen op til at forpligte kommuner og regioner til så vidt muligt ikke at bruge vikarer og i stedet bruge pengene til de fastansatte. 

Med den personalemangel, der er flere steder, som eksempelvis på Nykøbing Falster Sygehus, er brugen af vikarer en nødvendighed, siger Heino Knudsen (S), der er regionsrådsformand i Region Sjælland.
Med den personalemangel, der er flere steder, som eksempelvis på Nykøbing Falster Sygehus, er brugen af vikarer en nødvendighed, siger Heino Knudsen (S), der er regionsrådsformand i Region Sjælland. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Men der er, som situationen er nu, stadig et stort behov for at lukke hullerne i vagtplanerne med vikarer, og der er mange, der er klar til at tage vagterne.

- Jeg er ked af at sige det, det skal ikke lyde som en opfordring, men der er langt bedre lønninger i vikarbureauerne. For eksempel i en almindelig dagvagt, der er det jo dobbelt løn og i weekenderne kan det være endnu mere, fortæller Ulla Birch Johansen, der er næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland. 

I Region Sjælland har man længe gerne villet undgå at bruge vikarer, og der blev i 2019 oprettet et internt vikarbureau. Det interne vikarbureau kan dog langt fra dække behovet. De seneste par år har det interne bureau tegnet sig for cirka 60 millioner ud af det samlede beløb til udgifter til vikarer per år.

sygeplejerske
Læs også
Mangel på sygeplejersker giver risiko for fejl
sygeplejerske
Læs også
Mangel på sygeplejersker giver risiko for fejl

Derfor må man hyre eksterne vikarer, for der er også en virkelighed ude på sygehusene, som man er nødt til at forholde sig til. 

- Når der er sygdom på en afdeling, og der mangler medarbejdere på en afdeling, for eksempel på vores sygehus i Nykøbing Falster, hvor vi har rigtig svært ved at rekruttere på en lang række områder, så skal vi sikre at vores patienter får den nødvendige behandling, og der er vikarer en del af løsningen, men det skal gerne være på et lavere niveau, siger Heino Knudsen. 

Sygehus
Læs også
Regeringen vil bruge vikarpenge på fastansatte sygeplejersker
Sygehus
Læs også
Regeringen vil bruge vikarpenge på fastansatte sygeplejersker

Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland mener, at hvis man vil lokke vikarerne tilbage til det offentlige, skal der langt bedre løn- og arbejdsforhold til, end tilfældet er i dag. Indtil da er brugen af vikarer uundgåelig.

Kan opfattes egoistisk

- Der kommer jo ikke flere sygeplejersker fra den ene dag til den anden, fordi man holder op med at tilkalde vikarer. Det kan være en farlig vej at gå, man skal i hvert fald gøre sig nogle overvejelser, om hvordan man så kan få de sygeplejersker, der arbejder i vikarbureauerne tilbage i det offentlige, siger Ulla Birch Johansen. 

Charlotte Jørgensen bliver ikke én af dem, der kan lokkes tilbage i et fast job på en afdeling. Hun prioriterer ugentlige fridage, hvor hun kan gå til hundetræning, bridge og tid til at passe køkkenhaven og huset. Hun medgiver, at det kan opfattes som egoistisk. 

- Det er det sikkert. Men jeg brændte ud på grund af systemet. Jeg var vild med at være sygeplejerske, men når man har nogle ledere og en hverdag, som man ikke trives med, så er det ikke det værd, jeg skal jo også have et liv ved siden af, siger hun. 

Charlotte Jørgensen bor på landet og har dyr. Hun har valgt at arbejde, som nattevagt 11 dage om måneden, fordi det giver hende en stor portion frihed til at leve sit liv.
Charlotte Jørgensen bor på landet og har dyr. Hun har valgt at arbejde, som nattevagt 11 dage om måneden, fordi det giver hende en stor portion frihed til at leve sit liv. Foto: Frederik Hagedorn Poulsen - TV2 ØST

For Charlotte Jørgensen er lønnen vigtig, fordi hun skal arbejde mindre end ellers, og hun kan tjene godt med i gennemsnit 11 nattevagter om måneden. Men allervigtigst for hende er friheden.

- Når først jeg har prøvet den frihed, at jeg selv kan vælge, hvornår jeg vil arbejde, og hvilke vagter, jeg ønsker at tage, det er guld værd, og det holder jeg fast i. Jeg får helt ondt i maven ved tanken om at skulle være fast et sted og skulle indordne mig. Jeg tror, at Mette Frederiksen bliver klogere, der er mange, der ikke ønsker at komme ind i systemet. Friheden til selv at bestemme kan man ikke få i det system, siger hun. 

En undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der netop er blevet offentliggjort, viser, at 55 procent af de forsøg, der er på at ansætte en sygeplejerske i Region Sjælland ikke lykkes.

Undersøgelsen er baseret på jobopslag i perioden december 2021 til maj 2022.


Nyhedsoverblik