Sygehuse aflyser fødselsforberedelser - lokal jordemoder tilbyder telefonisk hjælp

Flere sygehuse har som følge af coronavirus aflyst fødselsforberedelser flere uger frem. Det har fået en lokal jordemoder til at tilbyde telefonisk hjælp.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Holbæk Sygehus skriver på deres hjemmeside, at al fødselsforberedelse indtil videre er aflyst på grund af situationen omkring coronavirus/COVID-19.

Også Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse har aflyst al fødselsforberedelse og Åbent Hus- arrangementer frem til den 12. april.

Alle jordemoderundersøgelser op til graviditetsuge 28-29 er også aflyst og også nogle ”ikke kritiske” undersøgelser hos læge/jordemoder vil blive aflyst, meddeler Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse på deres Facebook-side.

Lokal jordemoder tilbyder telefonisk rådgivning

De mange aflysningerne har fået en lokal jordemoder til tasterne. Laura Rohde Luplau fra Kirke Eskildstrup, som er uddannet jordemoder, tilbyder at støtte gravide over telefonen, fordi fødegangene har aflyst deres fødselsforberedelser. Det har hun skrevet i et Facebookopslag:

quote Jeg tænker, det er vigtigt, at vi alle sammen tænker lidt ud over boksen i forhold til, hvad vi kan hjælpe med

Laura Rohde Luplau, uddannet jordemoder

Jeg er uddannet jordemoder og vil gerne tilbyde min hjælp og støtte gratis telefonisk. Det jeg kan hjælpe jer som kommende forældre med, er at svare på spørgsmål omkring selve fødslen, forældreskabet, jeres babys trivsel og amning, skriver Laura Rohde Luplau i sit Facebook-opslag.

- Jeg tænker, det er vigtigt, at vi alle sammen tænker lidt ud over boksen i forhold til, hvad vi kan hjælpe med. Der er nemlig rigtig mange, der gerne vil handle, hvilket er superskønt. Men der er også mange andre ting, der kommer til at mangle og halte lidt i de her dage med lockdown, siger Laura Rohde Luplau.

Artiklen fortsætter under billedet.

Laura Rohde Luplau har i et opslag på Facebook tilbudt kommende forældre at hjælpe med råd og vejleding telefonisk, nu hvor fødselsforberedelser mange steder er aflyst.
Laura Rohde Luplau har i et opslag på Facebook tilbudt kommende forældre at hjælpe med råd og vejleding telefonisk, nu hvor fødselsforberedelser mange steder er aflyst. Foto: Privatfoto

Vi må nøjes med det næstbedste lige nu

Laura Rohde Luplau delte Facebookopslaget lørdag og har allerede fået én skriftlig henvendelse. 

- Hun skrev, fordi hun havde nogle spørgsmål i forhold til graviditeten, og så skrev vi lidt frem og tilbage. Det handlede om graviditetsgener, siger Laura Rohde Luplau.

quote Jeg synes overhovedet ikke, det er godt nok telefonisk 

Laura Rohde Luplau, uddannet jordemoder

Som uddannet jordemoder synes hun langt fra det er optimalt kun med telefonisk kontakt. Men det er den eneste mulighed, der er lige nu.

- Jeg er uddannet jordemoder og har selv afholdt fødselsforberedelser og synes, det er enormt vigtigt med ansigt-til-ansigt og personlig kontakt, siger hun.

- Men jeg så, at de havde aflyst fødselsforberedelser, hvilket giver rigtig god mening. For det er fjollet at samles så mange gravide samme sted med risiko for stor smitte. Så tænkte jeg, at så må vi tage det næstbedste.

Turde ikke selv at køre ud 

Normalt ville Laura Rohde Luplau ikke at have noget imod at komme ud i private hjem og assistere som jordemoder, men lige i disse corona-dage tør hun ikke tage chancen.

- Jeg vil heller ikke selv køre ud, for jeg vil ikke risikere at smitte, for jeg ved heller ikke, om jeg fejler noget. Jeg har en datter - hun kan også have noget, som jeg kan give videre, og jeg vil heller ikke have noget med hjem. Telefonisk hjælp var den bedste mulighed, jeg kunne se, siger hun.