Sygehus skal tage imod langt flere fødende

På en sommer med spidsbelastning har Slagelse Sygehus et sted mellem 160 og 165 fødsler på en måned. Denne sommer skal de have 190.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Til sommer får jordemødrene på Slagelse Sygehus lidt mere at se til, end hvad de i første omgang havde forventet. Det skyldes, at Region Sjælland har valgt at flytte endnu flere af regionens gravide kvinder fra fødeafdelingen i Roskilde til regionens andre sygehuse.

Slagelse Sygehus er i forvejen et velbesøgt sted. På en sommer med spidsbelastning har de et sted mellem 160 og 165 fødsler på en måned, men denne sommer kan sygehusets jordemødre nu se frem til 25 ekstra fødende kvinder som følge af regionens udmelding.

- Når vi nu skal ligge Roskildes 25 oveni, kommer vi - i hvert fald i en af månederne - op på omkring 190 fødende, og det er ret meget, siger jordemoder og tillidsrepræsentant Anja Als Dyhr. 

Som TV2 ØST fortalte tilbage i starten af maj, er fødeafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde presset i bund. Derfor besluttede Region Sjælland, at der hver måned frem til september skulle sendes 45 gravide til andre sygehuse i regionen. 

- Nu er det ikke sådan, at der er overkapacitet hverken i Slagelse eller i Holbæk eller i Nykøbing Falster, så man flytter jo grundlæggende bare problemet - eller man tynder det ud, siger formand i jordemoderforeningen, Lis Munk.

quote For jordemødrene er det virkelig en udfordring, fordi de kan se nu, at der er så mange vagter, som ikke kan blive dækket.

Anja Als Dyhr, jordemoder og tillidsrepræsentant, Slagelse Sygehus.

På Slagelse Sygehus sagde de ja til at tage imod 10 ekstra fødende kvinder, men nu har Region Sjælland valgt at skrue på tallet, så der nu er mere end 75 gravide kvinder, som kan se frem til at blive flyttet til regionens andre sygehuse. Og derfor skal Slagelse Sygehus nu tage imod 25 ekstra, og de er nervøse for, at det bliver svært at finde personale.

- For jordemødrene er det virkelig en udfordring, fordi de kan se nu, at der er så mange vagter, som ikke kan blive dækket. Vi kan ikke få vikarer. Vi bliver nødt til at dække det selv, hvis vi kan. Kan vi holde til det? Det kan de ikke, de fleste, siger Anja Als Dyhr.

quote Jeg forstår godt bekymringen. Vi er meget opmærksomme på det, men vi mener at med den her beslutning, så kan det lige balancere på alle fire fødesteder.

Jesper Gyllenborg, koncerndirektør, Region Sjælland

Udover at jordemødrene forventer en travl sommer, så forventer afdelingens læger det samme. 

- Der er det jo vores opgave at sikre, at ressourcerne bliver brugt rigtigt, og det kan jo godt betyde, at vi kommer til at aflyse mere, end vi plejer, og at vi skal have lægerne rigtig meget over i det akutte arbejde, siger cheflæge i fødeafdelingen på Slagelse Sygehus Mette Fabricius.

20061219-204625-4-4312x2872ma
Læs også
Sommerpakke på vej til pressede fødeafdelinger - får fem millioner
20061219-204625-4-4312x2872ma
Læs også
Sommerpakke på vej til pressede fødeafdelinger - får fem millioner

Beklager sen opjustering

Koncerndirektør i Region Sjælland, Jesper Gyllenborg, beklager at de måtte opjustere tallet så sent, som det er tilfældet, men siger, at det har været nødvendigt for også at tilbyde en acceptabel behandling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

- Det er klart, at de her beslutninger medfører ekstra belastning på de tre andre fødesteder i regionen. Ikke bare Slagelse, men også Holbæk og Nykøbing. Jeg forstår godt bekymringen. Vi er meget opmærksomme på det, men vi mener, at med den her beslutning kan det lige balancere på alle fire fødesteder, siger Jesper Gyllenborg.

quote Denne her beslutning er ikke en, vi alene tager fra regional side.

Jesper Gyllenborg, koncerndirektør, Region Sjælland

Du er ikke bekymret for at risikoen for fejl bliver for høj og at personalet bliver for presset? 

- Denne her beslutning er ikke en, vi alene tager fra regional side. Vi er i løbende dialog med sygehusledelse og afdelingsledelse og får et kvalificeret beslutningsgrundlag. Så min vurdering er, at selvom det her bliver travlt for alle fire fødesteder hen over sommeren, så bliver det et tilbud, der er okay og kvalitetsmæssigt fuldt forsvarligt, siger koncerndirektøren.

Med flytningen af de fødende til regionens andre sygehuse forventer koncerndirektøren, at belastningen kommer til at være nogenlunde ens travl på fødeafdelingerne. Region Sjælland vil gøre, hvad de kan for at hjælpe med at sikre bemanding på fødegangene gennem vikarer og ved at etablere en daglig dialog sygehusene imellem.

Fortsat sikkert at føde til sommer

Jordemoder Anja Als Dyhr understreger, at det fortsat vil være sikkert at føde på fødeafdelingen i Slagelse, men hun er ikke I tvivl om, at patienterne kommer til at mærke det ekstra pres på sygehuset.

- Det bliver ikke samme 'i kommer bare-agtigt'. Det bliver lidt mere med, at vi skal finde ud af, om det er nu, eller det ikke er nu. Kan du vente lidt i telefonen. Og det vil de opleve som et svigt, siger Anja Als Dyhr før det ekstra pres for alvor går i gang.

Udover at nogle af de fødende kvinder bliver sendt til andre sygehuse i regionen, vil nogle også blive sendt til Rigshospitalet i København.


Nyhedsoverblik