¨

Stikledningen var livsfarlig

Foto: TV ØST

Sådan her ser den stikledning, som var årsag til en større olieforurening af et naturområde i Knabstrup ved Holbæk. Men tyveriet kunne lige så godt være endt i en kæmpe eksplosion.

Den tyveriramte olieledning - på ti tommers tykkelse - går tværs over Sjælland fra raffinaderiet i Kalundborg til et olielager i Hedehusene, der ligger vest for København.

Og det er altså på den, at ukendte tyve har sat en stikledning, sandsynligvis for at tappe olie fra ledningen på en nærliggende rasteplads.

Tyvene har forårsaget en større lækage, hvor flere tusinde liter dieselolie fossede ud i et lokalt naturområde med vandløb og moser.

Ifølge olieledningens ejere er den type tyveri helt usædvanligt og aldrig set før på dansk grund.

- Det er ikke sket tidligere. Det er slet ikke noget, som vi har kendskab til, og vi har heller ikke konstateret forsøg på det, fortæller administrerende direktør Peter Stigsgaard fra Danske Olieberedskabslagre (FDO).

 

Olieudslippet er nu stoppet, og der ikke er risiko for yderligere forurening. Det forurenede område er indkapslet med flydespærrer, oplyser politiet.

Oprydningsarbejdet fortsætter de kommende dage, og myndighederne vil tage kontakt til de berørte beboere i området. Der skulle dog ikke være fare for hverken drikkevand eller den lokale fiskebestand, lyder det.

Peter Stigsgaard forklarer, at der er overhængende risiko for eksplosion, hvis man begynder at bore i en olieledning.

- Hvis man anvender en boremaskine på et kraftigt metalrør, så sker der lokal opvarmning, og der kan også dannes gnister. Der er store risici forbundet med det, siger han.

- Hvis det virkeligt er det, som har været tale om, har man enten været meget sofistikerede eller mere heldige, end politiet tillader, tilføjer den administrerende direktør.

Den tyveriramte olieledning - på ti tommers tykkelse - går tværs over Sjælland fra raffinaderiet i Kalundborg til et olielager i Hedehusene, der ligger vest for København

Politiet modtog anmeldelsen om udslippet mandag aften.

 

/ritzau/

 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App