Stadig modstand mod Kvickly på kirkegård

Coop Danmark har nu besluttet at bygge en Kvickly oven på en gammel kirkegård i Nykøbing Falster. De døde vil blive omhyggeligt genbegravet, men det er stadig utilfredshed med byggeriet blandt byens borgere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I dag er det en parkeringsplads. For mange år siden var det en kirkegård - snart ligger der splinternyt varehus på en grund i Nykøbing Falster.

Da Coop-Danmark i 2002 stødte på menneskeknogler fra en gammel kirkegård under anlæggelsen af en parkeringsplads, skabte det protester.

- De ramte nogle knoglerester, og det har man det da ikke godt med at se, siger formanden for menighedsrådet i Nykøbing Falster Sogn, Preben Bonde.

Denne gang har de allieret sig med Menighedsrådet, som har lavet en detaljeret plan for genbegravelse af de skelletter, der bliver gravet op af jorden, når gravemaskinerne går i gang i løbet af sommeren.

- Når de finder et skelet, så bliver det lagt i en kasse og genbegravet på Østre Kirkegård, fortæller Preben Bonde.

Hvis man skulle støde på et skelet med bispekæde, ja så er det de jordiske rester af D.G. Monrad - medforfatter til grundloven. Og ham venter der en ganske særlig grav. Hans gravmonument blev allerede flyttet hen til Østre kirkegård i 2005.

Men selv om der stadig er modstand mod projektet, så er der også dem der synes, at kølediske til levende mennesker er vigtigere end gravfred for døde mennesker.

- Det er jo en gammel diskussion med de knoglerester. Jeg synes det er fint med et nyt varehus, siger John Petersen fra Nykøbing Falster.

Hos Coop-Danmark har man lært noget af den store modstand mod projektet.

- Vi skal arbejde tæt sammen med menighedsrådet for at det her kommer til at foregå på en etisk korrekt måde, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen fra Coop Danmark.