Søn er kritisk efter far blev fundet død i grøft

I fredags blev en 81-årig dement mand fundet død, efter han var gået fra sit plejehjem. Normalt havde han en GPS-sender på sig, men han skulle selv huske at tage den med, og det havde han glemt. Nu rejser pårørende kritik af sagen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var Max Andersens far, som blev fundet i fredags efter at være forsvundet fra et plejecenter i flere timer. Den 81-årige, demente mand blev fundet død i en grøft ikke langt fra plejecenteret uden den GPS-sender, han selv skulle huske at tage med. Nu er Max Andersen utilfreds med den måde, gps-senderne bruges til de demente på.

- At give en GPS-sender som den demente skal huske at komme i lommen, tjener intet formål, siger han.

Han mener derimod, at hvis en demente har tendens til at stikke af, skal man anbringe GPS-sendere på kroppen af dem. Det kan for eksempel være i et bånd om anklen.

Advarer mod overgreb på ældre

Inge Kromann, som er decentral leder i Ældresektoren i Lolland Kommune mener, at man skal passe på ikke at begå overgreb på de dementes frihed. Og hun mener, at den stramme lovgivning der er på området i øjeblikket, er med til at sikre de demente mod netop det.

- Jeg synes egentlig ikke at reglerne virker strammende og begrænsende i hverdagen. De gør, at man også reflekterer over tingene og sin praksis, siger hun.

Forening bakker op om kritik 

I Alzheimerforeningen giver man Max Andersen ret i kritikken. Peter Thorup beskylder blandt andet lovgivningen for at være for stram. Det er simpelthen for svært at få lov at indføre de nødvendige foranstaltninger.

- Vi mener, at serviceloven og de regler der gælder er så besværlige, at de i virkeligheden går i vejen, siger Næstformand peter Thorup.

Og det er Max Andersen enig i.

- Det tjener ikke noget formål at have en lovgivning der er til skade for den demente.

Se hele historien i TV2 ØST i aften klokken 19.30.