¨

Socialminister løber fra løfte (Video)

Foto: TV ØST

Ebbe Jacobsen arbejder på det beskyttede værksted i Vordingborg. Fra 1 september bliver hans timeløn sat ned med 50 procent.

Ebbe Jacobsen fra Præstø arbejder på det beskyttede værksted i Vordingborg. Fra 1 september bliver hans timeløn sat ned med 50 procent. Efter skat og udgifter til buskort tjener han dermed kr. 13,67 i løn om dagen.

- Det er noget pis, siger han

Men Ebbe Jacobsen er blandt de heldigere stillede. Flere medarbejdere på det beskyttede værksted får fremover kun ganske få kroner eller skal ligefrem have penge med på arbejde.

Det er stik imod hvad socialministeren ellers sagde i april måned. Her lovede Karen Ellemann ellers at: "ville sikre, at der er overskud på lønkontoen, når transporten frem og tilbage til værkstedet er betalt".

Problemet er blevet synligt, efter Vordingborg Kommune nu vil lave besparelser på området for beskyttede værksteder for over 4 mio kroner.

Ifølge det Nationale Forskningscenter for Velfærd skal udviklingshæmmede i 10 procent af landets kommuner nu have penge op af lommen for at gå på arbejde.

Et konkret eksempel på den nye løn for en udviklingshæmmet fra Præstø:

Løn 258 kr.

Kørselstilskud 206 kr

Udgift til transport 412 kr.

I alt - 78

Altså i alt en udgift på 78 kroner om måneden for at gå på arbejde.

Den markant dårligere situation for de udviklingshæmmede kritiseres idag.

 

- Jeg synes ministeren svigter på området, når hun ikke gennemfører det hun står og lover, og som også er rimeligt for de her personer, siger Meta Fuglsang (SF) medlem af socialudvalget.

 

- Det er bestemt ikke rimeligt. Jeg vil gå til ministeren, og hun har klart givet udtryk for, at det skal kunne betale sig at gå på arbejde, og selvfølgelig også når man er udviklingshæmmet. Så må hun tage fat i kommunerne, og få dem til at rette ind, siger René Christensen (DF) der er medlem af socialudvalget.

I dag nægtede Socialminister Karen Ellemann at udtale sig om sagen.

- Jeg synes det er helt galt at hun ikke vil udtale sig som politiker, siger Tom Nielsen der er værkstedsassistent på det beskyttede værksted i Vordingborg.

- Konsekvensen af de store besparelser har allerede vist sig. Mindst 10 udviklingshæmmede har sagt nej til at arbejde på det beskyttede værksted, og dermed mister de en stor del af deres sociale netværk, siger Tom Nielsen.

[video:video_mangler:090827_loeber_fra_ministerloefte.flv]

 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App