Skyder hånd-tamme løver i indhegninger

Dansk storvildtsturisme er eksploderet. Og i Afrika fristes danske jægere til at skyde tamme, opdrættede løver under forhold, som jægernes forening tager kraftig afstand fra.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Tusindvis af danskere tager hvert år til Afrika og andre steder i verden for at gå på storvildtsjagt, siger Jens Kjær Knudsen, der er formand for den største danske storvildtklub: Nordisk Safari Klub.

Jens Kjær Knudsen er glad for fremgangen i medlemstallet og kan godt forstå entusiasmen:

- Folk får sådan nogle gode oplevelser, at når de først har været afsted én gang, så higer de efter at komme afsted igen. Og priserne gør, at alle kan følge med. For helt ned til 10.000 kroner kan man komme på antilopejagt i Sydafrika.

Men her begynder problemerne. Jagten er blevet en stor industri, og mange jægere bliver gradvist sultne efter større trofæer. Der gives kun ganske få licencer til vilde løver i Afrika. Og sådan en licens er dyr, den koster omkring 1 million danske kroner.

Men forleden kunne man i JyllandsPosten læse om en mand fra Sorø, der havde været i Sydafrika og skyde en løvinde med bue og pil. Og det foregik med lokkemad og inden for en indhegning.

- Sådan en løve er sat ud samme dag, og hunterne kan lede jægerne lige hen til den, fordi de har lagt mad ud til den. Vi tager stærkt afstand fra den slags metoder. Det er ikke jagt, det er aflivning, siger Jens Kjær Knudsen. Han mener, at jægeren fra Sorø er blevet lokket eller fristet til at skyde dyret:

- Han er nok blevet revet med af stemningen. Han kan umuligt have vidst præcis, hvordan det er foregået, for så havde han ikke stillet sig sådan op i avisen og været stolt, siger Jens Kjær Knudsen. 

Han vurderer, at danske jægere hvert år skyder omkring 10 tamme løver i Afrika og USA, som de tager med hjem og udstopper. Prisen på en tam discountløve er omkring 35.000 kroner.