¨

SIND: Uligevægtige udskrives for hurtigt

Politiet var massivt til stede under onsdagens politiaktion i Sorø, hvor en sindsyg mand angiveligt havde barrikaderet sig i sin lejlighed. Foto: Michael Nordborg/alarm112danmark

Flere erklæres sindssyge i gerningsøjeblikket. Det skyldes blandt andet, at flere sindsyge udskrives før tid, mener landsforening for psykisk syge.

Inden for den seneste uge har der været to tilfælde af uligevægtige personer i regionen, der har krævet politiets fulde opmærksomhed og resulteret i to politiaktioner.  

Fredag blev en psykisk uligevægtig mand skudt i benet ved Næstved Storcenter, efter han havde truet adskillige mennesker med en kniv. Seks dage senere blev en bevæbnet og uligevægtig mand anholdt, efter han barrikaderede sig i en lejlighed i Sorø.

Det er en generel udvikling og skyldes ifølge Landsforeningen for psykisk sundhed, SIND, at psykisk syge udskrives for hurtigt.

Stor stigning

- Det er et resultat af, at man nedlægger senge på de psykiatriske afdelinger og uligevægtige udskrives for hurtigt, siger landsformand Knud Kristensen til TV ØST.

I en rapport fra Sundhedsministeriet fra december 2015 fremgår det, at der er sket mere end en fordobling i antallet af personer, der blevet erklæret sindssyg i gerningsøjeblikket. På landsplan blev der i 2001 afsagt 315 nye psykiatriske foranstaltningsdomme, mens tallet var vokset til 733 i 2013.

Derfor foreslår landsformand Knud Kristensen, at folk ikke udskrives før, de er færdigbehandlede. Han peger samtidig på to løsninger, der kan hindre lignende situationer som dem i Næstved og Sorø.

- For det første bør kommuner og regioner i fællesskab have mulighed for at tage sig at de uligevægtige ved at tilbyde dem er mere specialiseret botilbud. For det andet skal politiet klædes bedre på, når de møder psykisk syge og have mulighed for at tilkalde ekspertise, siger Knud Kristensen. 

Flere forklaringer

Hos Region Sjælland mener vicedirektør i Psykiatrien, Søren Bredkjær, at kritikken med de korte indlæggelser ikke kan forklares så entydigt.  

-Når vi ser at antallet af personer dømt til behandling er stigende, så kan der være flere forklaringer. Det kan blandt andet skyldes, at der bliver krævet flere mentalundersøgelser, siger Søren Bredkjær.

-Vi prøver at få brugerne til at klare sig hjemme. Hvis de har behandlingsbehov, så skal de indlægges og behandles, tilføjer vicedirektøren.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App