¨

SF vil fjerne tilsyn fra kommuner

Foto: TV ØST

Plejefamilier skal tilses af regioner i stedet for forskellige kommuner, mener SF.

 

Plejefamilier skal ikke tilses af kommuner, men af centre i de fem regioner, hvor ekspertisen kan gøres mere professionel.

Det vil SF arbejde for i en eventuel rød regering efter det kommende valg.

- I dag har flere kommuner tilsynet. Dels barnets kommune, dels plejefamiliens kommune. Med fire-fem anbragte børn skal fire-fem kommuner samarbejde. Vi må samle det i én instans. Vi kan fjerne det fra kommunerne, siger hun og tilføjer:

- Vi kunne lave det under regionale centre, hvor tilsynet centraliseres under regionerne, så ekspertisen var samlet. Det vil forenkle bureaukratiet og sagsbehandlingen, så oplysninger ikke går tabt, siger Özlem Cekic.

Børnerådet og Dansk Socialrådgiverforening vil lade kommuner komme på uanmeldt tilsyn, mens de nu skal kontakte plejefamilien på forhånd. Socialminister Benedikte Kiær (K) afviser uanmeldt tilsyn.

- Det vil være for besværligt, hvis det skulle være uanmeldte besøg. For der er risiko for, at familien er på ferie eller holder fødselsdag, og så kan det være malplaceret, hvis en fra kommunen banker på, mens de sidder og hygger, siger hun og tilføjer:

- Tilsynet kan ikke foregå på samme måde som på en institution. Og hvis kommunen vil komme uanmeldt, kan de dukke op i barnets skole eller daginstitution, siger hun til Politiken.

Det afgørende er ifølge SFs socialordfører at reformere tilsynet, som fra nytår er fordoblet, så kommunerne skal tilse plejefamilier to gange.

- Det er ikke nok. Da vi forhandlede "Barnets reform", sagde vi, at der var store problemer med tilsyn fra fire kommuner, når plejefamilier havde fire børn. Oplysninger går tabt, fordi der ikke er en god koordinering mellem kommunerne, siger Özlem Cekic.

Kravet om uanmeldt tilsyn kommer, efter at politiet mandag tiltalte en plejefamilie i Mern på Sydsjælland for grov vold, frihedsberøvelse og vanrøgt af flere plejebørn. Ifølge Socialministeriets vejledning skal kommuner aftale tilsynets tidspunkt med plejefamilien.

Børnerådets formand, Lisbeth Zornig Andersen, mener, at problematiske plejefamilier kan "nå at få det til at se godt ud og skræmme børnene, så de ikke tør sige noget".

Dansk Socialrådgiverforenings formand, Bettina Post, kræver også uanmeldt tilsyn.

- Det vil være en reminder om, at plejefamilien er nødt til at have styr på sin familie hver dag, siger hun.

/ritzau/

00:34 Luk video

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App