Sansehave hejste flaget

Krigsveteran Rene Pamperin arbejder på en sansehave, der skal hjælpe traumatiserede soldater som ham selv. I dag kunne haven indvie deres nye flagplads.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I dag blev en spritny flagplads indviet i den 25.000 kvadratmeter store have, som tidligere soldat Rene Pamperin igennem lang tid har arbejdet på at omdanne til en sansehave. Haven skal hjælpe veteraner, der ligesom Rene Pamperin selv, er blevet traumatiseret i krig.

 - Man har det dårligt, man har mareridt, og man isolerer sig selv og vil ikke være sammen med andre, fortæller Rene Pamperin om sygdommen post-traumatisk stress syndrom, som han selv blev diagnostiseret med, da han kom hjem fra Afghanistan i 2007.

Til at starte med, var det bare Rene selv, der gik i gang med at lave have på sin svogers grund i Slotsbjergby ved Slagelse. Men i dag er der dannet en forening med 85 medlemmer og der er kommet mere end 250.000 kroner ind i donationer til projektet.

- Det havde jeg aldrig turde drømme om. Men det er dejligt, at jeg kan hjælp folk med det her gratis tilbud, siger Rene Pamperin.

 

Havearbejdet hjælper på stress

En af dem, der jævnligt kommer i haven er tidligere soldat Benny Pedersen. Han kom hjem fra Afghanistan i 2010 og har sidenhen kæmpet med depressioner og post-traumatisk stress. Men så hørte han om Renes projekt gennem en ven, og kom ud for at se på det. Siden har han tilbagt mange timer i haven, og det har hjulpet ham at være sammen andre, der forstår hans sygdom.

 - Der er bare en accept af det. Men man behøver ikke nødvendigvis snakke om det. Det er ok at sige, at man har det dårligt og ikke har sovet, uden nogen videre forklaring. Vi forstår bare hinanden, fortæller Benny Pedersen.

 

Borgmester holdt tale

Ud over de mange fremmødte fra lokalsamfundet, kom Slagelses borgmester Stén Knuth (V) også forbi til indvielsen af flagpladsen. I sin tale roste han Rene Pamperins initiativ og resultatet af hans og de frivilliges hårde arbejde.

Flaget, der skulle hejses op i den 18 meter høje flagstang blev overleveret af Gardehusarregimentet, som mødte op til hest og spillede fanfare, da flaget blev hejst.

 - Det er vigtigt for os, at vi nu har fået et samlingspunkt, hvor vi kan mødes om morgenen og hejse flaget, siger Rene Pamperin.

 

Du kan læse mere om Veteranhaven på deres facebook-side.