Salget af fyrværkeri er startet – oversygeplejerske maner til forsigtighed

Med endnu ni dage til, at fyrværkeriet må skydes af, advarer ledende oversygeplejerske ved Akutafdelingen på Slagelse Sygehus om risikoen for skader.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Salget af fyrværkeri er startet – og selvom det først er fra 27. december, krudtet må skydes af – så viser erfaringerne, at det ikke er alle, der kan nære sig fra fristelsen.

Det ved Christian Jørgensen, ledende oversygeplejerske ved Akutafdelingen på Slagelse Sygehus om nogen. Han står sammen med sit team i forreste række og er vidne til nogle af de voldsomme skader, som fyrværkeri i et kådt øjeblik kan forvolde.

quote Det vi ser på skadestuen og alle landets skadestuer er, at vi allerede inden jul får nytårsrelaterede skader ind

Christian Jørgensen, ledende oversygeplejerske, akutafdelingen på Slagelse Sygehus

- Det, vi ser på skadestuen og alle landets skadestuer, er, at vi allerede inden jul får nytårsrelaterede skader ind, siger han og tilføjer:

- Heldigvis er det ikke i store antal, men det sker, at nogen er så kåde, at de ikke kan vente med at afprøve det indkøbte fyrværkeri, inden det er tilladt. Og i den situation, hvor man er kåd, er der en tendens til, at man glemmer sikkerhedsforanstaltningerne, og det går galt.

På Slagelse Sygehus har man endnu til gode at tilse patienter med fyrværkeriskader i forbindelse med dette års nytårsfejring. Oversygeplejersken håber, at dette må forblive statistikken, når det nye år er skudt ind.

Flot ser det ud, og bærer man sig fornuftigt ad, begrænser man også risikoen for skader.
Flot ser det ud, og bærer man sig fornuftigt ad, begrænser man også risikoen for skader. Foto: Henrik Larsen

- Det er utrolig vigtigt at både forældre, børn og unge er opmærksomme på, at man ikke får fingre i det ulovlige fyrværkeri, som er i omløb – og at det lovlige fyrværkeri, som man har købt, først anvendes i antændingsperioden fra 27. december til 1. januar – når det er tilladt, og man husker sikkerheden, siger Christian Jørgensen og tilføjer:

- Det er først og fremmest lovligt fyrværkeri, sikkerhedsbriller, afstand og anvend forskrifterne for det fyrværkeri, som man bruger, så alle kommer sikkert igennem nytåret.

Færre øjenskader

Ifølge Christian Jørgensen er de typiske skader forbrændinger på hænder, ansigt samt snitsår.

- I nogle situationer kan det gå rigtig galt – og så er det forbrændinger, som kræver længerevarende behandling.

Christian Jørgensen betegner dog de seneste års erfaringer omkring fyrværkeriskader i den lettere ende. Han henviser til, at han i sit 25 år lange virke har set meget markante skader.

- Før i tiden var det rigtig grimme øjenskader, hvor raketpinde satte sig decideret i øjeæblet, fordi man ikke bar sikkerhedsbriller, og fordi man havde for dårligt fyrværkeri dengang. Det ser vi heldigvis ikke mere.

Flere fyrværkeriproducenter er de seneste år gået væk fra at lave raketter – men både batterier og selv små heksehyl kan forvolde skade, hvis de ikke anvendes korrekt, understreger Christian Jørgensen.

Ved nytåret 2020/2021 kom 165 danskere på skadestuen på grund af ulykker med fyrværkeri. Alene i Region Sjælland blev fem personer behandlet for øjenskader i forbindelse med fyrværkeriaffyring nytårsaften og -nat.

Fem med øjenskader blev behandlet i Region Sjælland nytårsaften, hvilket var det højeste antal sammenlignet med de øvrige fire regioner.


Nyhedsoverblik