Sæson for ferie-pjæk i folkeskolen

Juni måned er den måned, hvor flest elever ferie-pjækker. Det viser en ny undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange folkeskole-elever drømmer allerede nu om ferie. 

- Jeg skal til Spanien, fortæller Katrine Eliasen fra Iselingskolen i Vordingborg.

- Jeg skal bade, gå nogle turer og se på nogle forskellige ting, siger Lasse Hansen, der også er elev på Iselingeskolen.

Elever tages ud af undervisning
Og det er slet ikke unormalt, at elevernes drømme bliver til virkelighed, selvom skolernes sommerferie endnu ikke er begyndt.

- Der er mange elever, som faktisk bliver taget ud af undervisningen, fordi forældrene ønsker at tage på ferie uden for skolernes sommerferie, siger Loa Bille, der er klasselærer for Katrine og Lasse.

Ferie-pjæk i juni
Jydske Vestkysten har undersøgt fraværet for det forgangne skoleår blandt 17.700 folkeskole-elever. Tallene viser, at mange skoler er ramt af ferie-pjæk.

I juni måned er flest elever væk fra undervisningen med fravær i kategorien »ekstraordinær frihed«. Samtidig er den sidste uge inden skolernes sommerferie den mest udsatte tid for skolerne. Og det går ud over børnene.

Konsekvenser ved fravær
- Det er det sociale. Der bliver huller. Det er manglende informationer. Og så er det manglende overblik over det faglige, siger klasselærer Loa Bille.

Det er eleverne dog ikke helt enige i.

- Hvis det bare er en uge eller sådan noget, så synes jeg, det er okay. Men det kommer også an på, hvad man laver, siger Christine Christiansen fra Iselingeskolen.

Forskellige holdninger blandt forældre
Men hvad siger dem, der tager beslutningen - forældrene:

- Jeg kunne aldrig drømme om det, siger Christina Kirstinesgaard fra Feddet.

- Det passer prismæssigt med, hvad vi har råd til af sommerferie, og så har det lige passet ind med, hvordan vi kunne få ferie med vores virksomhed, fortæller Tina Mogensen fra Vordingborg.

Selvom klasselærer Loa Bille er ærgerlig over tomme stole op mod ferien, så forstår hun tildels forældrene.

- Jo, det gør jeg. Det er et personligt valg, som forældrerne træffer, men de skal også bare vide at det har konsekvenser. 

Det har ikke været muligt at finde et samlet tal over fraværet blandt de sjællandske skoler.