Roskildesyge hærger

Roskildesygen med diarré og opkast er på sit absolut højeste lige nu. Virussen kan nedlægge enhver arbejdsplads, især børneinstitutioner er hårdt ramt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Roskildesyge har været rigtig slem i Benløse Børnehave.

- Jeg tror stort set, at alle 40 børn, med få undtagelser, har været igennem det, siger Mette Würtz, pædagog i Benløse Børnehave.

Også ni ud af de ti pædagoger har været syg med roskildesyge fra den startede med at rase i børnehaven i efterårsferien til nu. 

Aldrig har Statens Serum Institut lavet så mange analyser af roskildesyge som i den seneste måned. Næsten 900 analyser kom igennem laboratoriet i december.

- Vi kan se af de prøver, vi får ind i diagnostik, at der er mange prøver og at der er mange positive, siger Blenda Böttiger, overlæge ved Statens Serum Institut.

En tredjedel af de prøver, der blev analyseret er positive. Hvor mange, der lider at roskildesyge lige nu, ved man ikke, da der ikke laves optællinger hos lægen.

Kun få får lavet en afføringstest, som ender på Statens Serum Institut, for der er ingen kur mod roskildesyge. Sygdommen er dog ekstrem smitsom, så især sygehuse får lavet tests for at finde ud af, om patienterne skal isoleres på særlige afdelinger.

I Benløse Børnehave blev pædagogerne hurtigt opmærksom på, at de måtte sætte ekstra ind for at få stoppet smitten mellem børnene. Derfor blev håndvask en prioritet, der skulle gøres meget omhyggeligt. 

- Vi har været mere strikse i den her periode og har stået på nakken af børnene for at se, at de gjorde det ordentligt. Før i tiden bad vi dem bare om at gå ud og vaske hænder. Vi har nu snakket om at lave en "hvordan vasker man hænder" periode, siger Mette Würtz, pædagog i Benløse Børnehave.  

Den strikte hygiejne er den eneste metode til at få stoppet roskildesygen, for der findes endnu ikke anden middel til forebyggelse. Men det kan være det kommer.

- De første, der har arbejdet med vacciner, har været militæret i USA, for roskildesyge blandt soldaterne kan gøre dem syge i op til 14 dage og gøre eksempelvis et hangarskib fuldstændig ukampdygtigt, siger Blenda Böttiger, overlæge på Statens Serum Institut.

Sygdommen varer typisk i 1-3 dage, men den syge bør blive hjemme i to dage efter han eller hun føler sig rask, da man stadig kan smitte i den periode.

 

Sygdommen hærger især i vintermånederne. Det ses tydeligt på denne oversigt fra Statens Serum Institut:

Sådan mindsker du risikoen for smitte

  • Vask grundigt hænder efter toiletbesøg. Husk at vaske dig lige så gundigt, hvis du har hjulpet dit barn ved opkastning eller diarré.  
  • Tag fingerringe af i den periode, der er roskildesyge i hjemmet. I et gram opkast er der 1 mio. virus, du skal kun have 10-100 virus i munden for at blive syg.  
  • Den syge bør have seperat håndklæde eller papirserviettet på toilettet til at tørre hænderne med, så virus ikke overføres. 
  • Vask grundigt hænder før du laver mad og spiser.  
  • Opkast skal vaskes grundigt væk. Brug vand og sæbe og tag gummihandsker på. Afvask et stort område, da spyttet kan sprede sig i et stort areal.    
  • Smid den brugte klud væk, for virus kan overleve flere uger ved stuetemperatur.   
  • Familiemedlemmer til syge bør have god håndhygiejne, da de kan være smittebærere i op til to dage uden at være syge.   
  • Den syge bør blive hjemme to dage efter han/hun føler sig rask, pga. smittefare.
  • På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du læse mere om regler for hygiejne. Læs mere


    Nyhedsoverblik