Rod i styrehus sendte tankskib på grund

Dårligt samarbejde mellem lodsen og skibets officerer var skyld i, at stor græsk olietanker gik på grund ved Sejerø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den ene hånd vidste ikke, hvad den anden gjorde. Det er en væsentlig grund til, at den store græske olietanker "Minerva Concert" 14. maj gik på grund ved Sejrø og blev så stærkt beskadiget, at den måtte lænses for alle 81.000 tons olie og sendes direkte på værft.

Både skibets egne officerer og lodsen sjuskede med deres arbejde, konkluderer Søfartsstyrelsens Undersøgelsesenhed. Resultatet blev, at tankeren styrede ud af trafiksepareringen og gik på grund på syv meter vand.

Samarbejdet mellem skibets officerer og lodsen begyndte at køre af sporet, allerede inden tankeren sejlede fra Fredericia. Her brugte de mange kræfter på at aftale, hvordan slæbebåde skulle hjælpe tankeren væk fra kajen, men ingen tid på at gennemgå skibets egen plan for turen fra Fredericia til Rotterdam.

Derfor kom det bag på skibets besætning, at lodsen valgte den normale sejlrute og ikke dybvandsruten uden om Hatter Barn.

Det var sikkert nok, for skibet stak ikke så dybt, at omvejen var nødvendig. Men lods og besætning havde hele vejen fra Fredericia kommunikeret og samarbejdet dårligt, og på grund af det dårlige samarbejde reagerede ingen på, at skibet gradvis sejlede ud af sejlrenden, før det gik på grund.

Derfor får både skibets officerer og lodsen kritik af Søfartsstyrelsen.