Robotter på apoteker

Robotter gør livet lettere for personalet på udvalgte apoteker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Løve Apoteket i Holbæk har de fået to nye supermedarbejdere. De står i kælderen og finder lynhurtigt de rigtige varer frem til kunderne.

- Vi får en hurtigere ekspedition og slipper for en masse trivielle opgaver med at sætte varer på plads. Robotten her lægger tingene på hylderne hvor der er plads til det og vi sparer en masse tid med at lede efter varerne, siger souschef Mette Skov fra Løve Apoteket.

[video:flv:080107_-_robotapotek.flv]
- Se robotten i aktion

Personalet er glade for erfaringerne med deres robotter.

- Det har været svært at finde faglært arbejdskraft her i området. Vi har erstattet noget af det trivielle arbejde som det faglærte personale lavede før som robotten sagtens kan lave, så det har så det har ikke kostet os noget på arbejdssiden, men vi har fået tid til at lave de sjovere opgaver og koncentrere os om kunderne.

Robotterne finder medicinen på ca. 8 sekunder, og det er betydeligt hurtigere end det gamle manuelle system, hvor fagpersonalet nogle gamle skulle lede flere forskellige steder før man fandt den rigtige medicin til kunden.

 Selv om der er mange forskellige varer at holde styr på, sender robotterne altid de rigtige varer op fra kælderen fortæller souschef Mette Skov.

- Vi har ikke oplevet at robotterne kommer med forkerte varer til os, for den sætter varerne på plads ved at bruge stregkoden, og den ved præcis hvor den har lagt en vare og hvor den skal finde den igen, siger souschef Mette Skov fra Løve Apoteket.

Den hurtigere ekspeditionstid er noget kunderne kan bruge.

- Jeg synes det går nemt og hurtigt siger, Birthe Holm fra Holbæk.

- Det er meget rart, det går hurtigere og man får hurtigere medicinen, end hvis de skal stå og lede efter det først, siger Berit Barcher fra Holbæk.

I Korsør ligger Danmarks største apotek, og her har de også en lagerrobot. Men der har været mange børnesygdomme forbundet med det nye vidunder.

- Vi har måske fået noget af en mandagsmodel, den skal ihvertfald køres ind. Den har haft temmelig mange fejl og det har forsinket vores ekspedition noget, siger apoteker Peder Harboe.

De mange nedbrud for robotten i Korsør har betydet lange ventetider og utilfredse kunderne.

- Det er svært at forklare dem at nu er robotten i stykker igen.  Vi kan jo ikke tage kunderne med ud bagved og vise dem robotten, siger Peder Harboe.

Men på trods af de mange vanskeligheder er apotekeren i Korsør alligevel sikker på, at robotter på apoteker er fremtiden.

- Det tror jeg bestemt. Vi flyttede den 1. oktober og jeg kunne ikke forestille mig at indrette et helt nyt apotek uden at have en lagerrobot. Det ville have været maskinstormeri og gammeldags, siger apoteker Peder Harboe.