Rekord få øjenskader dette nytår

Men en af de alvorligere var her i landsdelen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danskerne passer bedre på deres øjne. Kun seks kom alvorligt til skade nytårsaften, og det er færre end tidligere år.

Beskyttelsesbriller og forbud mod det farligste fyrværkeri får antallet af øjenskader til at rasle ned. Kun seks personer, alle drenge og mænd, pådrog sig alvorlige øjenskader nytårsaften og nat, og det er det laveste antal i mange år.

- Vi ligger i den lave ende i år. Sidste år var der 11 alvorlige øjenskader og året før ni, siger overlæge John Thygesen, Rigshospitalet, som hvert år indsamler oplysninger fra alle landets hospitaler om alvorlige øjenskader.

Da han i 1975 for første gang opgjorde de alvorlige øjenskader, var der i alt 42.

Værst gik det dette nytår ud over en 30-årig mand, som måtte have sit ene øje fjernet på Odense Universitetshospital, efter at han var blevet ramt af et batteri. De øvrige fem bevarer deres øjne - enkelte med risiko for nedsat syn.

Den yngste tilskadekomne er en seks-årig dreng fra Aalborg, som fik en indre blødning i øjet, da en raket eksploderede foran ham. Blødningen heler, og drengen får sandsynligvis ingen men.

I Næstved fik en 15-årig dreng en dyb revne i hornhinden, da en ulovlig krysantemumbombe eksploderede. Han risikerer nedsat syn på øjet.

De øvrige fire tilskadekomne er alle over 18 år.

- For ti år siden var to ud af tre indlagte børn, mens hovedparten i dag er voksne. Det skyldes blandt andet beskyttelsesbriller, og at en del af det helt billige fyrværkeri, som ofte købes af børn, er blevet forbudt, siger overlæge John Thygesen.

Antallet af øjenskader kan risikere at stige, da man tidligere år også har registreret skader nytårsdag. Typisk, når børn samler uantændt fyrværkeri op, og det eksploderer.

/ritzau