Regioner må konkurrere om sygehuspenge

Regionerne beskylder sundhedsministeren for - næsten - aftalebrud, når han vil have regionerne til at kæmpe om milliarder til nye sygehuse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom de fem regioner allerede har vedtaget planer for nye sygehuse og ombygninger af de eksisterende, så kan de risikere, at skulle kigge langt efter penge fra staten.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) vil have regionerne til at kæmpe om de 25 milliarder kroner for at undgå lappeløsninger og sikre, at de bedste projekter bliver realiseret. Det fastslog han i sin tale til Danske Regioners generalforsamling torsdag.

Den udmelding vækker harme i regionerne. Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), vil ikke råbe aftalebrud, men han er skuffet og overrasket over ministerens melding.

- Det kommer bag på mig, at ministeren på den måde sår tvivl om den aftale, vi indgik med regeringen sidste år. Der er store investeringsbehov i alle fem regioner, og de har alle konkrete projekter, som til fulde lever op til aftalen. Det her vil vi forfølge, og vi vil holde fast i, at regeringspartierne er kommet med meget stærke meldinger om, at der var behov for investeringer i størrelsesordenen 80-90 milliarder. Det er det niveau, vi taler om, og ikke en eller anden øvelse, hvor vi kan få lov til at konkurrere med hinanden og slide hinanden op, siger Bent Hansen.

Han frygter, at ministeren har indledt en spareøvelse, hvor han kun vil stille op med de 25 milliarder kroner, som er afsat i kvalitetsreformen, og i stedet inddrage regionernes almindelige anlægsmidler i rammen til de nye sygehuse. Det vil gå ud over regionernes mulighed for at købe og vedligeholde nyt udstyr, advarer Bent Hansen.

Sammen med primært supplerende lånefinansiering regner Bent Hansen med, at regionerne samlet kan investere omkring 100 milliarder kroner over de kommende år i nye sygehuse. Det er den lånefinansiering, han nu frygter, også er i fare.

Regionerne fik de første løfter om 25 milliarder friske kroner til nye sygehuse i økonomiaftalen fra sidste år. Betingelsen var blandt andet, at et udvalg bestående af danske og internationale eksperter skulle gennemgå regionernes sygehusplaner for at sikre, at danskerne får mest muligt for skattekronerne.

Ekspertudvalget er lige nu ved at gennemgå de fem regioners sygehusplaner for at kunne vurdere, hvilke planer der bedst lever op til ambitionsniveauet for fremtidens sygehusvæsen.

Hidtil har udvalget været omgærdet af mystik, men torsdag fastslog Jakob Axel Nielsen, at regeringen vil fortælle hver region, hvor mange penge, de kan regne med, når udvalget kommer med sine anbefalinger. Derefter skal de enkelte projekter i regionen vurderes, før der kan bygges, siger Jakob Axel Nielsen.

- Pengene skal gå til de projekter, der tænker nyt, ansvarligt og sammenhængende. Dermed også sagt, at hvis en region vil være med i spillet om statens milliarder, så må man glemme alt om kortsigtede politiske lappeløsninger eller urentable prestigeprojekter. Fordelingen mellem regionerne vil afspejle vurderingen af, hvad der er mest perspektivrigt. Der bliver altså en sund kappestrid om at gøre det bedst - og jeg er sikker på, at I alle vil kaste jer ind i den konkurrence med stor energi, sagde Jakob Axel Nielsen i sin tale til regionernes generalforsamling.