Regionen overtager konsultationer - nu er lægevagten sikret i yderområderne

Fra 1. september overtager Region Sjælland fem lægevagtskonsultationer i Nakskov, Vordingborg, Ringsted, Kalundborg og Nykøbing Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Klokken er 15.30, og Liv Risør Wagner møder ind på sin lægevagt foran Holbæk Sygehus. I dag er hun udekørende, så foran sygehuset møder hun taxaen med den chauffør, som skal køre hende fra patient til patient. I bagagerummet har hun sin lægetaske og en hjertestarter. 

- Jeg synes, jeg har verdens fedeste job. Jeg føler mig privilegeret over at få lov at være en del af lægevagten, og jeg tager altid på vagt med intentionen om at gøre det bedst mulige for patienterne og føler, at det, jeg laver, giver mening, fortæller hun.

Lægevagten i Region Sjælland består af læger, der visiterer patienter i telefonen, læger, der kører ud til patienter, og læger, der passer lægevagtskonsultationerne.

Liv Risør Wagner kommer til at passe lægevagtskonsultationerne i Kalundborg og Nykøbing Sjælland.
Liv Risør Wagner kommer til at passe lægevagtskonsultationerne i Kalundborg og Nykøbing Sjælland. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

- Vi sidder mange steder i regionen, men vi ser os som et team, der arbejder på tværs af land og by, fortæller Liv Risør Wagner. 

Hun har passet lægevagten i den nordlige del af Region Sjælland i 10 år og har i gennemsnit otte vagter om måneden, udover de tre dage hvor hun er ansat i en privat lægepraksis i Mørkøv.

Det har hidtil været de praktiserende lægers organisation, PLO Sjælland, der har stået for at besætte vagterne i lægevagten. Men i februar opsagde PLO-aftalen med Region Sjælland, og lægevagten skal nu organiseres på en helt ny måde. 

Ikke overskud til vagterne

Den nye organisering kommer, fordi PLO Sjælland har haft svært ved at skaffe læger nok til at besætte vagterne i yderområderne og holde konsultationerne åbne. Derfor har lægevagts-konsultationerne i Nakskov, Vordingborg, Ringsted, Kalundborg og Nykøbing Sjælland ikke været fuldt bemandet i flere år.

- Det har været et langvarigt problem for os, for vi har simpelthen lægemangel i regionen, og vi står i en situation, hvor vores læger bliver ældre og ældre, 30 procent af dem er over 60 år, og de har nogle tunge arbejdsdage, hvor der er utroligt travlt, så der er ikke overskud til at have de her vagter, siger Camilla Høegh-Guldberg, der er formand for PLO Sjælland og praktiserende læge i Præstø.

Formand for PLO Sjælland, Camilla Høegh-Guldberg, er glad for, at de læger, der nærmer sig pensionen, kan blive fritaget for at køre lægevagt.
Formand for PLO Sjælland, Camilla Høegh-Guldberg, er glad for, at de læger, der nærmer sig pensionen, kan blive fritaget for at køre lægevagt. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Derfor har Region Sjælland forsøgt at finde en anden måde at organisere lægevagten på, sådan at konsultationerne i Nakskov, Vordingborg, Ringsted, Kalundborg og Nykøbing Sjælland igen kan åbne. Per 1. september overtager Region Sjælland de fem lægevagtskonsultationer, og i oktober 2022 overtager regionen så hele den samlede lægevagt og sørger selv for at ansætte læger og få besat vagterne.

- For borgeren er det vigtigt, og vi hører, at det opleves trygt, at man kan komme til en konsultation tættere på. Det er ikke alle, der nødvendigvis har en bil, så derfor kan der være et behov for, at man har et mere decentralt tilbud, siger Trine Holgersen, der er direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

43 speciallæger rekrutteret

For at skaffe læger til de fem konsultationer har stillingerne været slået op, og der er kommet mere end 60 ansøgninger. Nu er der rekrutteret 43 speciallæger i almen praksis, så lægevagtskonsultationerne kan holde åbent.

- Vi har nogle dygtige og engagerede læger i vores region, og når vi har talt med dem under samtalerne, har de et virkelig stort ønske om at være med til at løse opgaverne omkring borgerne, også udenfor normal åbningstid, og de har også et ønske om at arbejde på en moderne lægevagt, så det er vi rigtig glade for, siger Trine Holgersen.

For Region Sjælland har det været vigtigt at sikre, at borgerne har et decentralt tilbud, for der kan være langt til det nærmeste sygehus, fortæller Trine Holgersen, der er direktør i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.
For Region Sjælland har det været vigtigt at sikre, at borgerne har et decentralt tilbud, for der kan være langt til det nærmeste sygehus, fortæller Trine Holgersen, der er direktør i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

En del af de læger, der allerede er en del af den nuværende lægevagt under PLO Sjælland, har søgt stillingerne. Liv Risør Wagner er en af dem, og hun kommer til at passe lægevagtens konsultationer i Kalundborg og i Nykøbing Sjælland - endda på den samme vagt.

- Man møder ind i Kalundborg klokken 16 og starter med at sidde ved telefonen og visitere i halvanden time. Så åbner man konsultationen i to timer og ser de patienter, der er sat til der, og så går man ud i bilen, og så bliver man kørt op til konsultationsrummet i Nykøbing Sjælland, hvor der så er sendt patienter til og holder åbent i to timer, og så kører man tilbage til Kalundborg, hvor vagten slutter, fortæller hun.

Fast løn per time

Ordningen er skruet sammen på en helt ny måde. Som noget nyt får lægerne ikke løn per patient, men en fast løn per time, og det er Liv Risør Wagner meget tilfreds med.

- Vi har fået tilbudt en fornuftig løn, og vi har fået tilbudt nogle fornuftige arbejdsvilkår. Man hører nogle gange i medierne, at de praktiserende læger spinder guld på at køre lægevagt, og vi hører nogle beløb, som er meget langt fra dét, der er hverdagen for os. Jeg har mange vagter, hvor jeg faktisk tjener mere på en almindelig dagvagt på en hverdag, end jeg tjener på at køre en lægevagt om aftenen, i weekenden og på helligdage. Men jeg kører vagterne alligevel, og det gør alle mine kolleger også, fordi vi brænder for det, vi laver, fortæller Liv Risør Wagner.

Lægevagt Liv Risør Wagner og chauffør Hassan Secilmis foran lægevagtlokalerne i Nykøbing Sjælland. De chauffører, der arbejder i lægevagten, skal fremover også fungere som vagter og give en hånd, hvis en patient er meget syg.
Lægevagt Liv Risør Wagner og chauffør Hassan Secilmis foran lægevagtlokalerne i Nykøbing Sjælland. De chauffører, der arbejder i lægevagten, skal fremover også fungere som vagter og give en hånd, hvis en patient er meget syg. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

En anden vigtig ændring er, at lægerne ikke længere skal sidde alene på vagt i en øde bygning, hvor alle andre er gået hjem. Der vil nu være en chauffør, som har et udvidet førstehjælpskursus, der både fungerer som vagt og kan give en hånd.

- Hvis vi har nogle borgere, der er psykisk syge og vrede, så kan det være utrygt at sidde alene. Jeg har prøvet at blive overfaldet af en patient, og det er noget, der sætter spor i lang tid efter. Så det er dejligt og trygt at vide, at der nu er en ekstra mand lige uden for døren, hvis jeg har brug for hjælp. Det gør en stor forskel. Samtidig kan de også hjælpe, hvis en patient er meget syg og eksempelvis besvimer, så er der ekstra hænder til at hente en seng og ringe efter en ambulance, siger Liv Risør Wagner.

Fritager de ældre læger 

Også PLO Sjælland er tilfreds med den nye ordning:

- Fremover kan de medlemmer, der har overskud til at varetage en lægevagt, tage vagter, og de af mine medlemmer, som ikke har overskuddet, som er ældre og nærmer sig pensionsalderen og alligevel løfter en opgave som praktiserende læger, dem fritager vi, siger Camilla Høegh-Guldberg.

Lægevagten kører ud til de patienter, der er så syge, at de ikke kan komme til konsultationerne. Her er Liv Risør Wagner på vagt og sendt ud til en patient i Jyderup.
Lægevagten kører ud til de patienter, der er så syge, at de ikke kan komme til konsultationerne. Her er Liv Risør Wagner på vagt og sendt ud til en patient i Jyderup. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Liv Risør Wagner er ankommet til Jyderup for at tilse en patient, herefter skal hun til Holbæk for at hjælpe i lægevagtskonsultationen. Hun ser frem til den nye organisering af lægevagten.

- Nu har vi fundet en løsning, hvor lægerne og regionen er blevet enige, og som vi alle sammen har det godt med. Nu kan vi give borgerne en rigtig god service ved, at de kan blive set lokalt. Hvis man sidder med et lille barn, der er sygt, så kan det være enormt utrygt at putte sit barn i en bil og køre fra Sjællands Odde ind til Holbæk. Nu kan man køre til Nykøbing, og der er en læge, der kan kigge på barnet. Så ved borgeren, at der er hjælp at hente, de skal ikke køre en hel time. Derfor er det alfa og omega med de små konsultationer, siger hun.

I overgangsperioden indtil Region Sjælland overtager lægevagten fuldt ud næste år, er det stadig PLO Sjælland, der kører ud på sygebesøg i hele regionen til svage borgere, der er for syge til at komme i konsultationerne.

Hvad er lægevagten i Region Sjælland?

Når den praktiserende læge lukker om eftermiddagen, kan man ved sygdom kontakte lægevagt telefonen og ved skader kontakte akut telefonen.

Lægevagt telefonen på nr. 70 15 07 00 kontakter man i tilfælde af akut opstået sygdom eller akut forværring af eksisterende sygdom.

Akut telefonen på 70 15 07 08 ringer man til ved skader, som man har fået inden for det seneste døgn. Over telefonen vurderes det, om patienten skal på skadestuen.

Lægevagtens telefon har åbent på alle hverdage fra kl. 16.00 - 08.00 og lørdag, søn- og helligdage hele døgnet.

Lægevagten består af et team: En læge, der visiterer patienterne, en læge, der har konsultation med patienterne og en udekørende læge.

Lægerne kører fast sammen med en chauffør / vagt.

Man kan ringe til lægevagten, hvis man pludselig bliver syg eller ens sygdom bliver forværret. Hos lægevagten taler man med en læge, der vurderer, om telefonisk rådgivning er nok, eller om man bør undersøges i lægevagtens konsultation.

I særlige situationer, hvor patienten ikke kan komme til konsultationen på grund af sygdom og alder, vurderer lægen, om et sygebesøg er nødvendigt.

Hvis du eller din pårørende pludselig bliver meget dårlig, falder om eller bliver bevidstløs, skal du ringe til alarmcentralen på telefon 112.

Der er lægevagts-konsultationer i Nykøbing Sjælland, Kalundborg, Vordingborg, Nakskov og Ringsted, Holbæk, Køge, Slagelse, Nykøbing Falster, Næstved og Roskilde.

Pr. 1. september overtager Region Sjælland konsultationerne i Nakskov, Vordingborg, Ringsted, Kalundborg og Nykøbing Sjælland, der vil have åbent i et fast og afgrænset tidsrum dagligt. 1. oktober 2022 overtager Region Sjælland hele lægevagten.  

Åbningstider i de konsultationer, som Region Sjælland overtager pr. 1. september:  

Hverdage

17.30-19.30 Konsultation Kalundborg

20.30-22.30 Konsultation Nykøbing Sjælland: 

17.00-19.00 Konsultation Vordingborg

20.00-22.00 Konsultation Nakskov

18.30-20.30 Konsultation Ringsted

Lørdage, søndage og helligdage

9.30-11.30 Konsultation Kalundborg

12.30-14.30 Konsultation Nykøbing Sjælland

9.00-11.00 Konsultation Vordingborg

12.00-14.00 Konsultation Nakskov

10.30-12.30 Konsultation Ringsted


Nyhedsoverblik