Region Sjælland vil sende patienter til Fyn og Jylland: - Vi er lige så pressede som hovedstaden

Behovet for sengepladser og behandlingsmuligheder, ikke blot til corona-patienter, vokser i Region Sjælland, som nu ser til Region Syddanmark for hjælp.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Antallet af indlagte corona-patienter presser sygehuskapaciteten her i regionen, som tirsdag rundede 113 indlagte med corona. Selvom alle ikke-akutte operationer er udskudt på ubestemt tid, så ser man sig nu om efter yderligere sengepladser og muligheder for behandling.

Det fortæller koncerndirektør i Region Sjælland, Leif Panduro Jensen, til TV2 ØST:

quote Det gælder om at få hjælp derfra, hvor man kan

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør, Region Sjælland

- Det gælder om at få hjælp derfra, hvor man kan. Vi har brug for ekstra pladser til covid-patienter, og når de ikke er så hårdt ramt i Syddanmark, kan de tage nogle af vores patienter, og dermed kan vi samlet set få en bedre håndtering, forklarer han.

Region Syddanmark, som dækker hele det sydlige Jylland og Fyn, har allerede indgået aftale med Region Hovedstaden, og noget lignende er på vej til at ske med Region Sjælland.

Her har man indgået en aftale – imens det endnu skal afklares, hvilke patientgrupper, der kan blive behov for at flytte over Storebæltsbroen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Dels har vi dialog med Region Hovedstaden, der er ligeså hårdt ramt som os eller måske endda lidt værre, om, hvordan vi fælles klarer udfordringerne. Og så er vi i dialog med Region Syddanmark om, hvordan de kan hjælpe, da de er knap så hårdt ramt af covid i øjeblikket, siger Leif Panduro Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Koncerndirektøren anerkender fuldt ud, at borgerne vil kunne opleve det som problematisk at skulle til en helt anden region for behandling. Men som situationen er nu, handler det først og fremmest om at sikre den fornødne behandling.
Koncerndirektøren anerkender fuldt ud, at borgerne vil kunne opleve det som problematisk at skulle til en helt anden region for behandling. Men som situationen er nu, handler det først og fremmest om at sikre den fornødne behandling. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Første patienter kan flyttes efter jul

På nuværende tidspunkt er der ikke mangel på intensivpladser til corona-patienter i Region Sjælland, men også her er man ved at gardere sig imod kapacitetsmangel.

- Der bliver i hvert fald en aftale omkring intensivpatienter. Det er vi ikke så hårdt ramt af på Sjælland i øjeblikket – men det kan vi få brug for senere – og så er der andre patientforløb – og det kunne være kræftforløb.

Region Sjælland regner med allerede at kunne sende patienter videre mellem jul og nytår – imens det i det nye år vil afhænge af, hvor meget smitten breder sig.

Koncerndirektøren anerkender fuldt ud, at borgerne vil kunne opleve det som problematisk at skulle til en helt anden region for behandling. Men som situationen er nu, handler det først og fremmest om at sikre den fornødne behandling.

- Selvfølgelig bliver det til gene. Det er en belastning, vi har i øjeblikket af hele vores sundhedsvæsen. Det gør, at vi skal gøre ting, vi ikke normalt gør til gene for dem, der bliver berørt af det, siger Leif Panduro Jensen og tilføjer:

- Det er en gene for borgerne – men ellers er det den samme gode behandling, man får over hele landet.

Læs også
Region Sjælland runder 76 indlagte – tirsdag blev endnu et corona-afsnit taget i brug
Læs også
Region Sjælland runder 76 indlagte – tirsdag blev endnu et corona-afsnit taget i brug

I dag er kontakttallet for coronasmitte opgjort til 0,9 – det vil sige at smitten er faldende – ligesom der også er en corona-vaccine forude. Alligevel har man også værktøjerne til at håndtere det scenarie, hvor det ikke er muligt at få en håndsrækning fra det syddanske sygehusvæsen, forklarer Leif Panduro Jensen:

- Vi har stadig et robust sundhedsvæsen. Så længe, de kan hjælpe – så er det en hjælp – og hvis de når i en situation, hvor de ikke kan hjælpe, så har vi andre ting, vi kan gøre.

Mandag fortalte Region Sjælland, at de fra 23. december rykker op i det hidtil højeste beredskabsniveau, niveau tre. 

På trin 3 vil alle planlagte operationer og undersøgelser, der ikke er livstruende, blive aflyst og skubbet. Der vil derfor udelukkende være akutberedskab og behandling af kræft og hjertesygdomme. 

Her kan du se et indslag om det forhøjede beredskabsniveau:

Region Sjælland oplever lige nu et rekord stort antal patienter, der er indlagt med corona, blandt andet her på Slagelse Sygehus.

Nyhedsoverblik