Prisen på nyt sygehusvaskeri eksploderer

Forsyningskrisen betyder, at prisen på et nyt sygehusvaskeri i Holbæk tredobles.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skulle have kostet under 70 millioner kroner. Men nu ender prisen på et nyopført sygehusvaskeri med at komme helt op mod 260 millioner kroner.

Sådan lyder det i en orientering til Forretningsudvalget i Region Sjælland, som medlemmerne fik kort før jul.

quote Det er virkelig mange penge, som det koster - og penge er noget, som vi står og mangler

Helge Adam Møller (K), medlem af regionsrådet, Region Sjælland

Det tidligere store sygehusvaskeri i Region Sjælland lå ved Holbæk Sygehus, men det brændte ned den 6. juni 2018.

Allerede mens de mere end 100 brandfolk kæmpede mod flammerne startede diskussionen om, hvad der nu skulle ske med det store sygehusvaskeri - en diskussion som kom til at vare adskillige år, og som har betydet, at hovedparten af vasketøjet fra eksempelvis Holbæk Sygehus og Universitetshospital Sjælland vaskes hos private firmaer, mens der samtidig arbejdes i skiftehold hos sygehusvaskeriet ved Nykøbing Falster Sygehus.

Sådan her så det ud, efter det gamle vaskeri på Holbæk Sygehus brændte. Nu skal der bygges et nyt - men regningen bliver meget større end først antaget.

Sagen om vaskeriet skal tages op igen på det første møde i forretningsudvalget i dette år - men det er allerede besluttet, at der skal bygges et nyt vaskeri. Derfor skal politikerne først og fremmest beslutte, hvilken energiløsning man skal bruge på det nye vaskeri.

K ønsker en ny plan

Helge Adam Møller (K), medlem af regionsrådet, har hele tiden været imod planerne om at genopbygge det gamle vaskeri - og han mener, at den stærkt forhøjede pris på byggeriet nu bør få politikerne i Region Sjælland til igen at revidere planerne om at genopbygge vaskeriet.

- Dengang vaskeriet brændte, havde man jo nok en forventning om, at der ville stå et nyt vaskeri klart i løbet af et års tid. Men sådan gik det ikke. Nu er der gået mere end fire år - og imens har vaskeriet i Nykøbing Falster sammen med private aktører håndteret opgaven med at vaske tøj. Det har fungeret upåklageligt, og jeg synes vi skal fortsætte med den nuværende løsning og spare de ekstra udgifter, som et nyt vaskeri nu viser sig at indebære, siger han.

Region Sjælland har allerede købt en grund til det nye vaskeri i Tuse, lidt vest for Holbæk By.

Derfor er prisen på vaskeriet steget:

I indstillingen til politikerne i forretningsudvalget lyder beskrivelsen af problemerne som følger:

Som følge af covid-19 og det stigende pres på materialer og arbejdskraft kan det konstateres, at det afsatte rådighedsbeløb (på 65 millioner kroner- red.) ikke er tilstrækkeligt til genopførelse af det nedbrændte vaskeri.

Det urolige marked medfører betydelige risici for entreprenørerne i forhold til prisstigninger og leveranceproblemer i det første år, hvor tilbudsprisen som udgangspunkt ikke reguleres. Hertil kommer udvidelsen af vaskeriet for at tilgodese de krav, der stilles fra det nye SUH Køge.

Endeligt har vaskeriets ændrede placering påvirket omkostningen til køb af grund og krav til lydreduktion. Det er administrationens vurdering, at merudgiften for de anførte forhold ligger på min 150 mio. kr.

Kilde: Administrationen i Region Sjælland i en orientering til Forretningsudvalget i Region Sjælland.

Men Helge Adam Møller mener altså, at en tredobling af prisen bør få et politisk flertal i Region Sjælland til igen at overveje, om det virkelig er en god ide at bygge det nye vaskeri.

- Det er virkelig mange penge, som det koster - og penge er noget, som vi står og mangler. I andre regioner har man ladet private vaskerier klare en del af vaskeopgaverne og har på den baggrund sparet mange millioner kroner hvert år. Her går vi den modsatte vej og vil i stedet bruge mere end en kvart milliard kroner på et offentligt drevet vaskeri. Det synes jeg ikke er en god beslutning, siger regionsrådsmedlemmet.

Et vaskeri er den bedste løsning

Med en pris på op mod 260 millioner kroner er det nye vaskeri da også en anseelig udgift i Region Sjællands budgetter. Selvom en del af pengene allerede er blevet udbetalt til Region Sjælland fra forsikringen, så er det slet, slet ikke nok til at dække den store byggeregning. 

Til sammenligning er prisen på hele ombygningen af Køge Sygehus til et såkaldt supersygehus på lidt mere end fire milliarder kroner.

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) er dog ikke enig med den konservative Helge Adam Møller om, at det er det rigtigste at droppe byggeriet af det nye vaskeri.

Selvom han er ærgerlig over de store ekstraudgifter til byggeriet, så mener han, at det er vigtigt, at regionen selv ejer vaskeriet.

Læs også
Nyt sygehusvaskeri på naturgas møder massiv kritik: - Ser politikerne i regionsrådet ikke fjernsyn?
Læs også
Nyt sygehusvaskeri på naturgas møder massiv kritik: - Ser politikerne i regionsrådet ikke fjernsyn?

- Når vi ejer vaskeriet, så har vi fleksibiliteten til at foretage ændringer på en måde, som vi ikke har, når vi ikke ejer det selv. Samtidig kan vi sikre, at arbejdspladserne i vaskeriet ligger i regionen, siger han.

Han peger på, at sygehusenes behov ændrer sig - og det er også det, der medfører en del af ekstraudgiften til vaskeriet. Det koster nemlig ekstra, at man skal levere det rene vasketøj pakket på en ny måde til det nye supersygehus i Køge - en løsning, der betyder, at der kan spares meget tid, når tøjet ender ude på sygehuset. 

Heino Knudsen peger samtidig på, at man ved at eje vaskeriet selv også kan sikre, at det drives grønt.

- Vi har brugt lang tid i regionsrådet på at træffe denne beslutning og på at gennemtænke alle aspekter af beslutningen nøje. Derefter traf et flertal beslutningen. Selvom prisstigningerne er ærgerlige, så er forudsætningerne for beslutningen ikke ændret, slutter han.


Nyhedsoverblik