Patienter har opdaget det frie sygehusvalg

Betydelig flere patienter i regionen er i færd med at blive henvist til privat behandling, efter den nye behandlingsgaranti på fire uger trådte i kraft mandag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I første omgang tyder det ikke på, at patienter på venteliste løber stormløb mod de private hospitaler, efter at den nye behandlingsgaranti på fire uger trådte i kraft. Men et par regioner har noteret, at flere patienter søger om en henvisning til privat behandling.

Siden mandag har patienter, der har udsigt til mere end fire ugers ventetid på behandling i det offentlige, frit kunnet vælge at blive behandlet i det private på det offentliges regning.

Fredag lød det fra de fleste regioner, at det var gået stille og roligt. Men i Region Syddanmark og Region Sjælland forlød det, at betydeligt flere patienter var i færd med at blive henvist til privat behandling.

I Region Sjælland er der groft vurderet et sted mellem 25 og 50 procent flere henvisninger til de private. I Region Syddanmark er der normalt på en måned mellem 100 og 150 henvisninger til privat behandling, og i den første uge med det udvidede frie valg er der henvist mellem 25 og 50 patienter. Med andre ord kan der være tale om, at bunken af henvisninger er vokset til dobbelt størrelse. Men det kan også vise sig, at efterspørgslen efter de private ikke stiger særligt meget.

Jette Fuglsang, der er patientvejleder i Region Midtjylland, mener, at det er for tidligt at sige noget fornuftigt om konsekvensen af den nedsatte ventetid til fire uger.

- Der skal gå en måneds tid, før vi begynder at have et reelt overblik over, hvordan det vil udvikle sig. Men umiddelbart er der ikke noget, der tyder på nogen bemærkelsesværdig stigning, siger hun.

Den samme melding kommer fra Region Hovedstaden og Region Nordjylland.