Pas er dyre for kommunerne

Mange kommuner er ved at drukne i den nye opgave med at udstede pas og kørekort. Arbejdet er langt mere omfattende end kommunerne troede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Borgerservice på rådhuset i Højby i Odsherred Kommune har haft travlt siden årsskiftet. Opgaven med at udstede pas og kørekort er overgået fra politiet til kommunerne. Men I Odsherred er opgaven mindst fire gange så dyr, som det de får i kompensation af staten.

"Det er en større opgave, end man fortalte os, dengang vi fik opgaven overdraget", siger Odsherred Kommunes borgmester Finn Madsen (Soc. Dem.).

Samme oplevelse har mange andre kommuner haft, viser en rundringning. I Slagelse Kommune siger man "Vi er underkompenseret". I Guldborgsund kommune "Vi har slet ikke penge nok". I Sorø Kommune "Det hænger ikke sammen". Og i Faxe Kommune siger Borgerservicechef Lis Petersen "Vi har i hvert fald brug for det dobbelte".

"Ved aftalerne mellem regeringen og os har vi ikke været vågne nok", siger Odsherreds Borgmester Finn Madsen (Soc. Dem.). "Men vi har heller ikke haft mulighed for at kontrollere det".

I de første tre måneder har Odsherred altså oprustet ved at oplære 5 nye medarbejdere. Men særligt slemt bliver til sommer. Sidste år steg antallet af pasbestillinger i Nykøbing Sjælland til det dobbelte i Juni og August, så i kommunen overvejer man nu både lørdagsåbent og tidsbestilling.

Selvom afgiften for et nyt pas er på hele 600 kroner. Må kommunerne altså nu selv bruge af skattekronerne for at løfte opgaven.

"Vi må løse opgaven nu, og så tage det med i de forhandlinger, der kommer nu med indenrigsministeriet", slutter Finn Madsen.