Pårørende donerer nyrer

Stadig flere danskere hjælper deres nyre-syge pårørende. Men det kan være forbundet med etiske problemer, når man giver sine organer væk til de nærmeste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det betyder rigtig meget for mig. Et helt nyt liv.

Brian Kristiansen fra Nykøbing Falster er glad. Han har nemlig udsigt til en ny nyre. Det sker efter, at han har stået på venteliste i fem år.

Men det er ikke, hvem som helst, som har besluttet sig for at hjælpe Brian Kristiansen med en ny nyre.

Det er farens kæreste.

- Hvis jeg kan se, at han bliver rask, så har jeg det godt, fortæller Anne Kirstine Madsen fra Næstved.

Brian Kristiansen og Anne Kirstine Madsen er langt fra de eneste pårørende, der har besluttet sig for at hjælpe hinanden.

I 2000 var der 33 nyretransplantationer fra en levende donor. I 2007 var det tal 56. Det svarer til en stigning på 40 procent.

Men det er ikke problemfrit, når man donere sin nyre til en af sine nærmeste. Etiske problemer kan let opstå. Det mener en ekspert.

- For det første skal man altså gøre det ad frivillighedens vej. Og man skal heller ikke føle sig presset til at give. Og man skal også have lov til at trække sig igen, fortæller Metha Frøjk, der er specialist i nyretransplantation på Rigshospitalet.

Sådanne overvejelser har Brian Kristiansen og Anne Kirstine Madsen også haft.

- Jeg har ligesom gjort det klart, at det skal ikke være sådan, at jeg står i gæld til Anne bagefter. Hvis hun vil hjælpe mig på den her måde, så er det mig, der bestemmer over mit liv bagefter, fortæller Brian Kristiansen.

Og Anne Kirstine Madsen er enig.

- Brian og jeg har været ude at spise sammen, hvor vi har talt meget om, hvordan vi skal forholde os bagefter. Ikke noget med at sige tak og sådan noget. Og vi skal have lov til at blive sure på hinanden, fortæller hun.

Om det lykkes med nyretransplantationen ved Anne og Brian tidligst til sommer.

Brian Kristiansen blev syg som følge af hans sukkersyge.