Overbehandling af prostatapatienter

Langt de fleste mænd over 50 år, der får foretaget en psa- test, vil få en melding om forhøjet psa- tal. Et højt psa-tal betyder en forhøjet risiko for prostatakræft.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Langt de fleste mænd over 50 år, der får foretaget en psa- test, vil få en melding om forhøjet psa- tal. Et højt psa-tal betyder en forhøjet risiko for prostatakræft. Det får mange mænd til at gå i panik og fortage beslutninger om stråling eller operation.

- Dét, der er vores dilemma, der er, at vi med vores bedste overbevisning kan sige til en gruppe af disse mænd, at de har en ufarlig cancer, som vi kan nøjes med at holde øje med. Men de fleste af disse mænd, de er så bekymrede over at få stillet diagnosen, at de ønsker behandling. Og i den gruppe er der risiko for at overbehandle, siger Anders Bødker.

Carsten Lewinsky stod for 5 år siden i selv samme dilemma. Han valgte, ligesom hovedparten af andre kræftramte mænd, uden tøven operation. I dag lider han stadig af bivirkninger efter operationen.  

- Jeg fik svært ved at holde på vandet, og det varede 4 måneder efter operationen. Derefter blev jeg impotent. I dag virker det meste igen, men det er ikke uden besvær, understreger han.    

På trods af bivirkningerne er Carsten Lewinsky ikke tvivl. Han fortryder ikke operationen. For havde kræften udviklet sig, havde hans overlevelseschancer været små.

- Hver dag er en ny oplevelse, sådan var det ikke før, Det er et eller andet med den der trussel med at du måske skal dø.

I Region Sjælland fik 593 mænd i 2006 konstateret kræft i kønsorganerne.