Øjenløft koster millioner

Antallet af danskere, der får løftet deres øjenlåg uden selv at betale en krone, er eksploderet de seneste år. Nu vil formanden for Danske Regioner have indført klare kriterier for, hvilke operationer det offentlige skal betale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Britta Jensen fra Vordingborg er stadig glad for sin operation, selv det er seks år siden, hun fik den lavet.

 

- Min søster sagde, hun synes, jeg så træt ud, og at jeg skulle få fjernet noget på øjenlågenene. Det var kosmetisk, fortæller hun.

 

Britta Jensen er en af de mange, der har fået sine øjenlåg opereret uden selv at betale en krone.

 

Sidste år betalte det offentlige for 24.700 øjenlågsperationer. Det er mere end en fordobling i forhold til år 2000, hvor tallet var på 11.000 operationer.

 

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (A), frygter, at det høje antal skyldes, at der er sket et skred, så øjenlægerne i dag udskriver operationer, der grænser til det kosmetiske. Han vil nu have indført nogle klare kriterier for, hvornår øjenlægerne må udskrive operationer på det offentliges regning.

 

- Man bør kunne få en operation, når det påvirker synet, og man bliver hæmmet i sin hverdag, men ikke når det har noget med det kosmetiske at gøre. Så må man selv betale, siger han til TV2 ØST.  

 

Øjenlågsoperationerne koster samfundet dyrt. I 2007 brugte det offentlige 38 millioner kroner på at løfte danskernes tunge øjenlåg.

 

Formanden for Danske Øjenlægers Organisation, Jesper Skov, er uenig i, at der er sket et skred i, hvornår øjenlæger bevilger øjenlågsoperationer. Han mener, stigningen skyldes, at mange mennesker går rundt med fysiske problemer på grund af for tunge øjenlåg, og i dag er flere klar over, at de kan få gjort noget ved det.

 

Men for Britta Jensen fra Vordingborg var øjenlågsoperationen et spørgsmål om kosmetik. Og hun var overrasket over, hvor let det var at få den bevilget. Hun kan godt forstå, hvis nogen er forargede over, at hun har fået sin operation gratis. Men hun er glad for, at hun fik det gjort.   

 

- Jeg synes, jeg ser friskere ud end førhen, da øjenlågene var tunge. Og hvis de begynder at hænge igen, så vil jeg have det lavet en gang mere. Også hvis jeg selv skal betale, siger hun til TV2 ØST.