Ny rapport: Flere sygeplejersker giver større patientsikkerhed

Flere sygeplejersker giver kortere indlæggelser og lavere dødelighed på medicinske afdelinger, viser nyt dansk forskningsprojekt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere sygeplejersker øger patientsikkerheden.

Sådan lyder en af konklusionerne i nyt forskningsprojekt, der er foretaget i Region Sjælland. Projektet er udarbejdet af Sjællands Universitetshospital og Syddansk Universitet.

- Forskerne har kigget på nogle afdelinger og er blandt andet kommet frem til, at høj bemanding, høj alder og høj anciennitet blandt sygeplejersker har en positiv forskel i forhold til at fastholde sygeplejersker, siger Helle Dirksen, der er formand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland.

Kortere indlæggelsestid og lavere dødelighed

I undersøgelsen af patientsikkerheden indgår alle indlæggelser på de medicinske afdelinger i perioden 2012 til 2017, i alt 135.728 indlæggelser.

Forskningen viser,  at høj sygeplejerskebemanding er forbundet med kortere indlæggelsestid og lavere risiko for at dø inden for 30 dage fra indlæggelsesdagen.

Rapportens fem delstudier

Mangel på sygeplejersker

Det er Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland og Region Sjælland, der har finansieret forskningsprojektet.

Baggrunden for forskningsprojektet er manglen på sygeplejersker i Region Sjælland. En udfordring, der gør sig gældende i hele Danmark. En del af projektet gik ud på at afdække, hvad der kendetegner de afdelinger, som er bedst til at fastholde sygeplejerskerne. 

- I det her projekt valgte vi at vende tingene på hovedet, så i stedet for at undersøge de steder, hvor der er de største problemer, så prøvede vi at finde frem til de afdelinger, der ser ud til at være bedst til at rekruttere og fastholde sygeplejersker, fortæller Bibi Hølge-Hazelton, der er Professor i klinisk sygepleje ved Syddansk Universitet. 

Godt arbejdsmiljø og dygtige ledere

Undersøgelsen viser, at geografi ikke spiller en afgørende rolle for rekruttering og fastholdelse af medarbejderne, men at det i højere grad afhænger af den kultur, der er på afdelingen. 

- Det, vi fandt ud af ved at interviewe sygeplejerskerne var, at der var unikke kulturer på deres afdelinger. Unikke kulturer fordi arbejdsmiljøet bygger på kollegialt fællesskab, og at der er en høj grad af faglig stolthed, og så fandt vi, at der var en gensidig respekt og loyalitet mellem sygeplejerskerne og deres ledere, siger Bibi Hølge-Hazelton.