Ny plan sikrer flere teststeder - se hvor du kan blive testet

Region Sjælland har tilpasset sin testplan, så der nu er garanti for, at der højest bliver 20 kilometer til en test for COVID-19.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Region Sjælland spiller nu ud med en plan for test af COVID-19 i Region Sjælland - en plan, der er udarbejdet i samarbejde med de nationale myndigheder og kommunerne i regionen. Med den nye plan garanterer Region Sjælland, at der højest bliver 20 kilometer til nærmest test-facilitet for borgerne. Samtidig tager planen hensyn til de behov, regionens virksomheder har.

Med samlet 29.000 test om dagen opruster Region Sjælland og kommunerne dermed testkapaciteten.

- Det handler om, at borgerne får så god adgang til test som muligt. Både PCR-test og hurtigtest. Vi har en ny situation, hvor vi også tester flere af dem, der går på arbejde - det indretter vi os på med mere aftenåbent og altså PCR-test og kviktest inden for 20 kilometer, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S). 

quote Vi kigger også på, om vi udnytter kapaciteten fuld ud på teststederne, eller om vi får behov for at flytte rundt, hvis der bliver mere brug for test et sted

Heino Knudsen (S), formand, Region Sjælland

Planen for test vil blive justeret løbende også ud fra de krav, som myndighederne udstikker. Som det ser ud nu, vil planen blive justeret hver 14. dag.

- Vi kigger hele tiden på, hvad vi skal have fokus på, for eksempel test ude på virksomhederne. De prioriteringer vil ændre sig løbende, også hvis der opstår behov for at teste andre grupper af borgere. 

I grafikken herunder kan du se, hvor teststederne i Region Sjælland ligger:

Artiklen fortsætter under grafikken.

Oprustning af testkapaciteten

Med den nye plan vil der samlet kunne foretages 29.000 test om dagen. 

Planen for testområdet består af faste testcentre og teststeder med enten PCR eller kviktest, mobile testenheder og egentest i kommunerne, hvor personalet oplæres til at udføre en test. 

Testcentre og teststeder bliver fordelt over hele regionen.

Testcentrene har stor kapacitet og kan håndtere mange borgere hver dag. Teststederne har mindre kapacitet og har åbent på hverdage eller udvalgte dage. 

I weekenden lød der kritik af, at kviktestcentrene i Holbæk og Slagelse nedlægges. Der vil dog med den nye plan komme pop up-testcentre i Holbæk, Korsør og Skælskør, som foretager kviktest, og der er åbent for at få taget en PCR-test i Holbæk til klokken 20.30, fortæller Heino Knudsen, der understreger: 

- Vi har forsøgt at lave et setup, så flest muligt i regionen kan få adgang til test. 

Fordelingen af test justeres løbende for at kontrollere og inddæmme smittespredningen. Her gør de forskellige tilbud det muligt at tilpasse testindsatsen til de lokale fysiske forhold og sætte ekstra hårdt ind de steder, hvor der er store smitteudbrud eller et ekstraordinært behov for at tilbyde test.

- Vi kigger også på, om vi udnytter kapaciteten fuld ud på teststederne, eller om vi får behov for at flytte rundt, hvis der bliver mere brug for test et sted, siger Heino Knudsen.

Se eller gense indslaget, hvor lukningen af testcentre i Holbæk og Slagelse bliver kritiseret, her:

Artiklen fortsætter under videoen.

Mobile kviktestenheder

Testcentre og teststeder suppleres af mobile testenheder, som blandt andet skal bruges på kommunale arbejdspladser og private virksomheder. Det er kommunerne, der står for planlægningen af test af kommunalt personale og beboere på institutioner.

- Kommunerne skal screene medarbejdere på bosteder og plejehjem, og fra næste uge åbner skolerne igen, og så er vi også klar til at kunne teste i den forbindelse, siger Heino Knudsen. 

De mobile testenheder bruges også til at tilbyde test hos private virksomheder, og det overvejes, at tilbyde oplæring, så virksomhederne har mulighed for at teste personalet med egentest. Kommunerne og regionen arbejder desuden på at udvide ordningen med egentest af personale og beboere, som lige nu gælder for en række kommunale institutioner.

Testcentre og teststeder (Kviktest)