Ny ørnerekord

Fuglekiggere talte i weekenden 156 havørne og syv kongeørne i Danmark. Især området omkring Maribosøerne på Lolland er blevet en ørnemagnet

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ørnene fortsætter deres fremgang i det danske landskab og sætter ny rekord i år. 

Godt 500 fuglekiggere var i weekenden ude at tælle de store rovfugle, og de registrerede 156 havørne og syv kongeørne. Det er rekord i nyere tid, oplyser Lennart Pedersen, der er leder af Projekt Ørn under Dansk Ornitologisk Forening (DOF). 

 Især området omkring Maribosøerne på Lolland er blevet en ørnemagnet. Her så ørnetællerne hele 21 havørne, der sad samlet på et begrænset areal på Dornæs i Søndersø. I det hele taget er Lolland og Falster landets vigtigste egn for havørnen, som er Nordeuropas største rovfugl. Tællingen gav 46 havørne på Sydhavsøerne.

- Man kan i disse år få oplevelser, så man mister pusten, hvis man opholder sig de rigtige steder, når det gælder rovfugle. Særlig i den østlige del af Danmark er der mange ørne, der efterhånden er så tillidsfulde, at man kan komme dem forholdsvis nær og tydeligt se, hvor imponerende og kraftfulde de er, siger Lennart Pedersen.

Den danske ynglebestand af havørn var sidste år på 17 par, som fik 26 unger på vingerne. Sidste års facit betyder, at hele 137 havørne er kommet på vingerne i Danmark siden 1996, da den mægtige rovfugl genindvandrede som ynglefugl efter næsten 100 års fravær.

Søndag den 24. februar holder DOF "Ørnenes Dag", hvor hele Danmark inviteres på ørnetur. Man kan læse mere på www.dof.dk.