Ny Gisselfeld-retssag vækker undren

Grev Erik Danneskiold-Samsøe har fået generøse tilbud fra Gisselfelds bestyrelse, mener formand Anker Laden-Andersen, der derfor ikke forstår ny stævning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ny retssag i den årelange magtkamp om godset Gisselfeld Kloster vækker mest af alt undren hos bestyrelsesformand, advokat Anker Laden-Andersen.

 

Han har efter eget udsagn ikke hørt fra Christian Harlang, advokat for godsets afsatte grev Erik Danneskiold-Samsøe, i over fire år omkring noget som helst, der kunne give anledning til et nyt søgsmål i sagen. Og

pludselig - kort tid før den oprindelige sag om Gisselfeld havner i Højesteret - starter hele den spektakulære strid om retten til at lede godset helt forfra.

 

Angiveligt fordi greven har fundet en anonym pakke med fældende beviser for, at han uretmæssigt er blevet kuppet af den rivaliserende familie Lassen - der skulle have tætte forbindelser til Justitsministeriet.

 

- Jeg forstår det slet ikke, hvis formålet med den nye stævning er at give magten tilbage til Eriks familie, for det har vi allerede tilbudt ham, siger Anker Laden-Andersen til Ritzau tirsdag eftermiddag - hvor han endnu ikke har modtaget stævningen.

 

Sagens kerne er, at greven i 1996 blev afsat af bestyrelsen under beskyldning om at være godt i gang med at køre godset i økonomisk sænk. Det har grevens advokat forsøgt at modbevise gennem en årelang og kuriøs sag med en lang række politianmeldelser og et yderst farverigt persongalleri.

 

Og nu skulle det altså ifølge Harlang være beviseligt, at Justitsministeriet sammen med familien Lassen målrettet er gået efter at fjerne Erik Danneskiold-Samsøe og hans familie fra magten på landets femte største gods.

 - I dag er der mandlig arvefølge, og vi har tilbudt at ændre det, så Eriks datter kan komme ind som overdirektør. Vi har tilbudt ham fri bolig, over fire millioner kroner for at løse det her problem, så han er gældfri. Vi har tilbudt ham løn og pension som en højesteretsdommer. Og desuden har vi tilbudt at

ansætte en mediekonsulent, så han ville komme til at fremstå som vinder af sagen, fordi vi ikke ønsker, at hans person skal belastes yderligere, siger Anker Laden-Andersen, som først kom ind i Gisselfelds bestyrelse for fem år siden.

 

Bestyrelsesformanden finder det "upassende" at kommentere sagen yderligere, inden parterne mødes i Højesteret i midten af september.

   /RITZAU/