¨

Nul sukker til patienter

Foto: TV ØST

Patientrådgivere fortæller, at den lukkede afdeling for farlige psykotiske patienter begrænser patienternes valg af mad slik og sodavand.

 For et par år siden ville Sikringen, en lukket afdeling for farlige psykotiske patienter i Nykøbing Sjælland, forbyde patienterne at købe cola og slik.  Forbuddet, som skulle hjælpe overvægtige patienter, blev dog trukket tilbage, da patienterne tru­ede med at gå til Folketingets ombudsmand. Men ifølge to patientrådgivere, som kender Sikringen, er der nu igen kommet begrænsninger i patienter­nes frie valg af mad, slik og sodavand. Det skriver dagbladet Nordvestnyt.

- Det sker åbenbart ad bagvejen, men det ville ikke være sket, hvis ombudsmanden tidligere havde nået at få udstedt et dekret. Men nu må vi tage fat i ombudsmanden igen, siger Jan Labusz, næstformand i patientrådgivernes landsforening, LPD.- Patienterne må ikke købe, hvad de vil. Det er i de sidste år generelt blevet hårdere at være indlagt på Sikringen, siger John Ahl­fors, som har kontakt til en håndfuld af de omkring 30 patienter på Sikringen.

Ledende overlæge på Sikringen Susanne Møller-Madsen oplyser, at hensynet til sundheden spiller en stor rolle.  Medicin er med til at gøre mange patienter overvægtige. Patienterne kan derfor ikke få lov til for eksempel at købe en almindelig sodavand.
- Nej, det er for usundt, siger ledende overlæge på Sikringen Susanne Møller-Madsen til dagbladet Nordvestnyt.

Liselott Blixt (DF), formand Folketingets særlige §71-udvalg, der holder øje med retssikkerheden for psykiatriske patienter, bryder sig ikke om restriktionerne.
 - Det kan ikke være rigtigt, at de ikke kan få sodavand, lasagne eller deres livret i måske tre-fire år, siger Liselott Blixt.

 Folketingsmedlem Özlem Cekic (SF) vil have Region Sjælland til at gribe ind.
- Jeg har fået at vide af sundhedsministeren (Astrid Krag, red.), at der ikke er nogen lovhjemmel til at sætte restriktioner op for, hvad og hvornår folk skal spise. Hvor det offentlige har et ansvar, skal der være en sund kostplan, men her er der nærmest tale om, at man laver en slags tvangsslankekur for de indsatte, siger Özlem Cekic til dagbladet Nordvestnyt.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App