¨

Minister vil vente med totalt rygeforbud

Et flertal på Christiansborg vil indføre rygeforbud på alle restauranter og værtshuse. Men det er ikke et aktuelt spørgsmål, siger sundhedsministeren.

Venstre og Socialdemokraterne er alt for tidligt ude med deres meldinger om, at rygning skal forbydes på små værtshuse. Det mener sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K).

- Det er ikke et aktuelt spørgsmål. Næsten alle Folketingets partier stod bag vedtagelsen af de nugældende regler så sent som sidste år. Samme flertal var enige om, at vi i folketingsåret 2009-10 skal evaluere reglerne og tage stilling til, om der skal ske ændringer. Når den tid kommer, vil jeg sætte mig i spidsen for at samle det brede flertal om eventuelle justeringer af rygeloven, siger Jakob Axel Nielsen.

I dag må man ryge på værtshuse, restauranter og barer under 40 kvadratmeter. Men rygning skal forbydes på alle landets barer, når politikerne om halvandet år skal revidere rygeloven, lyder det allerede nu fra Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen.

- Man bliver påført ligeså meget røg, når man står i et lokale under 40 kvadratmeter, og det er meget sundhedsskadeligt. Jeg kan mærke, at der er sket et skred i befolkningens holdning, så vi vil ikke blive mødt med en mur af protester, når vi laver loven om, siger Birgitte Josefsen.

Selv om rygeloven stadig ikke har haft et års fødselsdag, er også Socialdemokraterne parate til at stemme for et totalforbud. Dermed er der flertal for en lovændring.

Udmeldingerne vækker glæde i Kræftens Bekæmpelse. Men overlæge Inge Haunstrup Clemmensen advarer om, at det langt fra er nok at slå ned på de små værtshuse. Al rygning indendørs skal forbydes

- det vil blandt andet sige ingen rygerum på arbejdspladserne og nul røg på enkeltmandskontorer, siger hun.

- Det er enormt vigtigt, at vi beskytter de mennesker, der arbejder på de små værtshuse. Alle hullerne skal lukkes. Det er helt urimeligt, at rengøringspersonale eksempelvis skal udsættes for røgen i rygerum og på enkeltmandskontorer, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

Hun henviser samtidig til, at hvis al rygning blev forbudt indendørs, ville det betyde færre patienter med blodpropper i hjertet. Og på langt sigt vil der også være en effekt på rygesygdomme som lungekræft, astma og bronkitis.

Men forbudssnakken møder modstand fra Dansk Folkeparti. Sundhedsordfører Liselott Blixt kalder direkte Venstres melding useriøs, fordi mange små værtshuse har brugt på penge på at indrette sig efter de nye regler.

- Jeg forstår slet ikke, at man kommer ud med den melding nu. Vi vil først se en evaluering af reglerne, og hvis det fungerer med de 40 kvadratmeter, så bibeholder vi det. Vi har en del mennesker, hvis sociale liv er knyttet til de små listige værtshuse, hvor man kan komme forbi og få en øl og en smøg. Og jeg vil hellere have, at folk selv holder op med at ryge frem for, at vi bare kommer med forbud, siger Liselott Blixt.

/ ritzau /

Besøg TV2 ØSTs temaside om rygeloven

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App