Massiv mangel på arbejdskraft

Sjælland risikerer en massiv mangel på arbejdskraft om 20 år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ifølge en fremskrivning lavet af Øresundsbro Konsortiet vil Sjælland mangle 227.000 arbejdere i 2027. Analysen er baseret på tal fra Danmarks Statistik.

Men arbejdsmanglen kan vise sig at blive endnu mere udtalt.

Hvis der tages højde for, at Danmarks befolkning er vokset om 20 år, og hvis der er samme forhold mellem antallet af folk i arbejde og på pension som i dag, vil der mangle 330.000 personer i arbejdsstyrken.

Det skriver Politiken tirsdag.

Karsten Längerich er analytiker i Øresundsbro Konsortiet. Han langer ud efter de stramme regler for indvandring som en vigtig grund til manglen på arbejdskraft.

»På den svenske side af Øresundsbroen bliver der næsten ingen mangel på arbejdstagere i den erhvervsaktive alder de kommende år. Og det skyldes først og fremmest, at der er masser af tilflyttere i Skåne - både fra det øvrige Sverige, fra Danmark og fra mange andre lande«, siger han til Politiken.

Med udsigten til en fortsat og stadig større mangel på arbejdskraft må de danske virksomheder også indstille sig på at udbetale højere lønninger for at tiltrække og fastholde medarbejdere.

Det vil ifølge Karsten Längerich gøre det endnu mere attraktivt for danskere at bosætte sig i Sverige, hvor hvor leveomkostningerne er lavere, og hvor biler og boliger - i hvert fald indtil videre - er langt billigere end i Danmark.

Fremskrivningen tager ikke højde for, at der kan komme eksempelvist økonomiske kriser, hvor efterspørgslen efter medarbejdere selvsagt vil falde.